Setiap kali saya membeli ayam,hati dan pedal akan dikumpulkan untuk di buat masakan lain kerana anak-anak tak makan benda alah ni, samada di goreng kunyit sahaja atau pun di campurkan ke dalam kuah sup,di buat teresek,di goreng bersama sayuran.Kali ini saya cuba masak kurma pula.Sedap juga bila di makan bersama nasi.Menggunakan resepi kurma ayam yang biasa di buat cuma ayam di ganti dengan hati dan pedalnya.
KURMA HATI DAN PEDAL AYAM
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
- Hati dan pedal ayam- di potong kecil
- 500 ml santan
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1cm halia
- 1 paket rempah kurma -jadikan pes
- 1 biji kentang -potong kiub besar
- 1 biji bawang besar dibelah empat
- 1 sudu makan kerisik
- garam/gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Rebus hati dan pedal ayam sampai empuk.ketepikan.
- Bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk. Tumiskan hingga naik baunya.
- Masukkan pes kurma dan goreng sebentar hingga naik bau. Kemudian masukkan hati dan pedal diikuti santan.
- Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih seketika, kemudian masukkan kentang.Jika kuah hampir kering,tambahkan sedikit air.
- Kemudian masukkan pula bawang besar yang dibelah empat, garam dan gula secukup rasa.
- Setelah kentang hampir empuk masukkan kerisik.Biarkan seketika di atas dapur.
- Bila semua bahan masak dan cukup rasa,tutup api dan bolehlah di hidangkan.
salam kak su..
BalasPadamsya pandai makan bedal ayam..tapi kalau hati memang x makan..pernah try makan tapi x masuk..huhu
ye la tak semua orang boleh makan benda ni...tapi kalau kena cara buat tentu sedap dan boleh di makan..ye tak?.
Padam