Sabtu, 1 Mac 2014

KARI KEPALA IKAN(tanpa santan)

 As-Salam buat semua....
Selamat pagi buat semua pembaca blog ini dan juga semua kawan-kawan di dapur maya.Semoga hari ini di lalui dengan ceria dan bahagia.Hari ini saya nak postkan satu resepi yang menjadi kesukaan my bodyguard iaitu Kari kepala ikan tanpa santan.Kepala Ikan Merah yang di beli olehnya kat pasaraya Maidin ni amat besar,tak muat pinggan hidang yang biasa saya gunakan.Sedang elok dengan pinggan pai yang besar ini.

KARI KEPALA IKAN (tanpa santan)
Sumber:dayangjack.blogspot.com.Thanks.

Bahan-bahan
1 kepala ikan merah
kacang bendi
3 biji bawang merah-di hiris
2 ulas bawang putih- di hiris
1 inci halia-di hiris
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
tomato-belah 4
3 sudu makan serbuk kari ikan-bancuh dengan sedikit air
garam dan sedikit gula
air asam jawa

Cara membuatnya
  • Tumiskan bawang merah,bawang putih ,halia,daun kari dan halba campur hingga wangi.
  • Kemudian masukkan bancuhan rempah kari ikan dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak.
  • Masukkan air secukupnya.Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
  • Kemudian masukkan kepala ikan merah dan kacang bendi.Perasakan dengan garam dan gula.
  • Akhir sekali barulah di masukkan air asam jawa dan tomato.
  • Setelah masak,angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan papadom serta sambal belacan.

2 ulasan:

  1. Hooo.hooo... pantang saya ni Suzana.... mesti matanya dulu sayaa cungkil terus ngap masuk mulut...sedapnya!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul yang Amie cakap tu,saya cungkil dulu matanya sebelum makan ..best!

      Padam