Isnin, 23 Jun 2014

BANANA CHEESECAKE

 As-Salam buat semua...
Sesuai juga gabungan pisang dengan cheese menjadikan kek ni enak di makan.Teksturnya pula gebu dan lembap sahaja.Resepi ini menghasikan sebiji kek yang bersaiz sederhana,sesuai di buat hidangan minum petang.Kalau saya, makan kek tiga syif- pagi,petang dan malam ....barulah berbaloi, penat-penat buat kan!

BANANA CHEESECAKE
Sumber:dapurkakyah.blogspot.com/.Thanks

Bahan-bahan
4 biji telur -asingkan putih dan kuning
200 gm gula perang    saya letak 150 gm
1 cawan minyak masak
50 gm gula kastor 
1 1/2 cawan pisang yang telah di lenyekkan
1 sudu teh esen vanila
50 gm walnut cincang
50 gm kismis -hiris halus

Bahan di ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawn tepung jagung
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam

Cara membuatnya
  • Kuning telur di putar bersama gula perang hinga kembang.
  • Dengan menggunakan senduk,masukkan minyak masak,pisang,esen vanila.Kacau rata.
  • Masukkan bahan yang di ayak tadi.
  • Masukkan walnut cincang dan kismis dan gaul rata hingga sebati dan ketepikan.
  • Putih telur di putar hingga kembang dan beku.Masukkan gula kastor dan putar lagi hingga beku dan berkilat.
  • Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan yang pertama tadi dan kacau hingga sebati.
  • Gliskan tin pembakar dan alas dengan kertas kek yang di biarkan terlebih dari ketinggian loyang dan bakarlah kek selama 1 jam dengan suhu 180'c bergantung pada oven masing-masing.

Lapisan cream keju
250 gm krim keju
70 gm gula halus
1 biji telur
20 gm tepung gandum
25 ml air

Cara membuatnya
  • Putar krim keju bersama gula hingga sebati
  • Masukkan telur,putar hingga kembang
  • masukkan tepung dan air,putar biar sebati.
Apabila kek sudah masak,tuang adunan krim keju ke atasnya, Simpan 2 sudu besar untuk buat corak atas kek.
Campurkan dengan sedikit pewarna pilihan pada lebihan adunan tadi dan buat lakaran marble atau corak yang di sukai di atasnya.
Bakar selama 15 minit.
Keluarkan kek dengan menggunakan lebihan kertas tadi.Biar kek sejuk dahulu sebelum di keluarkan.

4 ulasan:

  1. wah, nampak yummy sangat tu kak su..lapisan cheese pun nampak tebal..memang best la makan kek ni kan..terliur pula..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. yummy la Wana,diet kak su asyik terbabas saja...

      Padam