Resepi ringkas sahaja petang ini,iaitu jagung kukus .Di kenali juga sebagai Urap jagung.Yang biasa di jual di sini,Urap jagung menggunakan jagung yang di kukus hingga kembang betul dan hampir pecah bijinya.Yang tu lebih enak di makan dan lembut sahaja.Di dalam gambar di atas saya menggunakan jagung manis frozen kat pasaraya .
JAGUNG KUKUS KELAPA
Olahan:daridapursuzana
Bahan-bahan
isi jagung manis
kelapa muda-parut
gula pasir/susu pekat manis secukupnya
mentega
sedikit garam
Cara membuatnya
- Kukus atau rebus isi jagung sehinga masak sempurna.Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk.
- Kemudian gaulkan dengan mentega,susu pekat manis/gula dan garam hingga sebati.
- Akhir sekali masukkan kelapa parut dan gaul sehingga rata.
- Sedia untuk di nikmati.
salam kak su..
BalasPadamsimple tapi nampak best untuk dimakan..