Daging salai yang saya gunakan dalam masakan ini tidak dibuat sendiri tetapi di beli yang telah siap di salai dari Kuala Pilah.Beli cuma setengah kilo tapi dah tiga kali masak masih tak habis lagi..sedap juga daging salai ni cuma ia agak kering sedikit tapi apabila di masak ia lembut sahaja.
MASAK LEMAK DAGING SALAI
Sumber: Azlita masam manis.Thanks.
Bahan-bahan
daging salai
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
18 biji cili padi /secukup pedas yang diinginkan
1 inci kunyit hidup
**semua bahan di atas di kisar
daun ketumbar dan akarnya
3 keping asam keping
1 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
4 batang serai-di titik
3 inci lengkuas di titik
3 batang kacang panjang -potong 1 inci saya tambah
500 ml santan
air untuk kuah
garam dan gula secukup rasa
** saya menggunakan separuh sahaja dari bahan-bahan di atas.
Cara membuatnya
- Daging salai di hiris nipis lawan urat.
- Masukkan bahan-bahan yang telah di kisar ke dalam periuk bersama-sama daging dan sedikit air.
- Masukkan asam keping,daun limau purut,serai,lengkuas dan rebus hingga mendidih.
- Setelah mendidih,masukkan santan,daun ketumbar ,kacang panjang,garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan mendidih sekali lagi dan bolehlah di angkat.
sedapnyerr....
BalasPadamkalau pernah makan daging salai... memang sedap kan!
Padam