Semalam buat Tart telur pula,nak makan saja time hujan ni.Dah terover bake pula..garing dan rangup je..Gambar pula kena ambil outdoor,langit mendung saja,dalam rumah-cahaya lampu pun tak cukup..dah guna kamera cap ayam macam ni lah kan!.resepi dalam majalah Saji November,banyak resepi menarik untuk di cuba.Nanti.....lepas satu-satu,coming soon..waiting list tak habis-habis.
TART TELUR
Resepi:Zanzafaraini Abdullah/Majalah Saji November 2014.thanks
Bahan-bahan
150 gm mentega
90 gm gula
1 biji telur
250 gm tepung
1/2 sudu kecil esen vanila
Bahan inti
125 gm air
65 gm gula
3 biji telur
50 gm susu
pewarna kuning saya tambah
Cara membuatnya
- Pukul mentega dan gula hingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanila.Sebatikan.
- Masukkan tepung dan gaul sebati.Bentukkan mengikut acuan tart.
- Kemudian bakar pada suhu 180'c selama 15 minit.
- Campurkan kesemua bahan inti dan kacau sebati.Tapiskan.
- Tuangkan ke dalam pastri dan bakar lagi selama 20 minit dengan suhu 180'c.
ujan2 makan apa sedap je Su apa lagi tart telur ni tak cukup tu 3 biji
BalasPadamye kak noor,time ni semua laku.yang tak tahannya orang yang membuatnya!..
Padamrajin akak buat tat..wana x pandai lagi nak buat kulitnya..kulit tu selalu beli ja..insyaallah nanti try buat sendiri kulit tat.. ^_^
BalasPadamkena paksa rajin la Wanan,kak su suka makan tar telur.dulu tak berapa menjadi,usaha juga ,la ni bolehlah nak buat makan sendiri walaupun tak cantik.
Padam