Isnin, 22 Jun 2015

VOL-AU-VENT

 As-Salam buat semua..
Pernah dengar nama Vol-Au-Vent?ia dalam Bahasa Perancis dan dalam Bahasa Inggeris ia jadi windblow,kerana menggambarkan keringanan puff pastry bila dimakan.Selalunya ia dibentuk seakan-akan mangkuk dan diisi dengan isian ala ala Mushroom sup yang ditambah udang, ayam atau daging.
Saya menggunakan puff pastry ready made sahaja  dan isian atasnya bukan di letakkan mushroom sup tetapi menggunakan inti yang saya olah sendiri.

VOL-AU-VENT
Olahan:daridapursuzana 

Bahan-bahan
1 paket pastry puff 4x4(10 keping) 
2 batang sosej-di celur
1 tangkai daun sup
1 biji kuning telur 
1 sudu teh gula aising
3 keping nugget ayam tempura
cream cheese
mayonis

Cara membuatnya
  • Ambil sekeping pastry puff dan tekapkan dengan acuan bulat(ring cutter) dan aturkan di atas loyang pembakar.Ia menghasilkan 5 keping potongan.
  • Ambil sekeping lagi pastry puff dan tekap dengan acuan bulat yang pertama tadi.
  • Potongan yang kedua ini pula di tekap dengan acuan bulat yang lebih kecil supaya ia berlubang di tengahnya.
  • Buat sampai habis.
  • Letakkan kepingan kedua di atas kepingan yang pertama.Sapu dengan kuning telur.
  • Panaskan oven dan bakar dengan suhu 150'c sehingga keperangan dan kelihatan naik mengembang.
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan sedikit.
Bahan isian atas
  • Goreng nugget ayam tempura hingga garing.Potong sosej celur tadi kecil-kecil.Ketepikan
  • Campurkan cream cheese dan mayonis dan kacau rata.
  • Tambah gula aising dan kacau rata.
  • Tambahkan sosej ayam ke dalam adunan.
  • Letakkan isian di atas pastry puff tadi dan letakkan nugget ayam yang di potong dua.
  • Taburkan potongan daun sup,jadilah Vol-au-vent versi sendiri.
  • Sedia untuk di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan