Ahad, 2 Ogos 2015

PUDING CINCAU BANDUNG

As-Salam buat semua..
Dah masuk bulan Ogos,cepat benar masa berlalu...entah apa yang dah saya lalui di sepanjang tahun ini,sedar-sedar dah nak masuk penghujung tahun.Banyak kenangan dah di tinggalkan begitu sahaja..
Resepi dan gambar masakan juga adalah sebahagian dari sejuta kenangan yang tercatat untuk saya tengok semula suatu masa nanti.Jom buat Puding Cincau Bandung pula,sedap saja puding ni bila masuk tekak time sejuk-sejuk...

PUDING CINCAU BANDUNG
Resepi:Mariana Zainal/Majalah Saji Julai 2015

Bahan A
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula pasir
600 ml air

Bahan B
1 tin susu cair
1 sudu besar tepung jagung
sedikit esen vanila

Bahan C
3/4 cawan cincau-di cincang
pewarna pilihan

Cara membuatnya
  • Satukan bahan B dan kacau sebati.
  • Masakkan bahan A hingga gula larut
  • Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A.Kacau rata dan tutup api.
  • Bahagikan kepada dua bahagian.Satu bahagian di warnakan dan satu bahagian lagi di campurkan cincau.
  • Bahagikan adunan berwarna kepada dua,satu bahagian tuangkan ke dalam loyang.Biarkan beku.
  • Bila sudah beku,lorekkan permukaan dengan garfu dan tuangkan adunan cincau.Biarkan beku
  • Bila adunan cincau beku,lorekkan dengan garfu dan tuang lagi adunan berwarna.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan