Pulut kuning ini di buat pada hari lahir Kakak Afiqah yang ke -20 tahun pada 8 Ogos lepas dan juga hari lahir Abang Amzar yang ke-17 tahun di buat sekali.Biasalah kat sini kalau buat Pulut kuning tu mestilah ada apa-apa majlis yang istimewa.Tak buat majlis apa pun cuma masak makanan kesukaaan budak bertiga tu kemudiannya panggil kawan-kawan makan.Lagi pun lepas ni kakak dah nak pergi sambung belajar kat Syah Alam pula.Sudah tentu jarang balik rumah.
Biasanya saya buat Pulut kuning mesti letak telur warna-warni kat atasnya.Azim suka sangat makan pulut kuning dengan telur.Di samping itu,saya buat juga sedikit Rendang Ayam.Let's try masak.
PULUT KUNING
Olahan:daridapur suzana
Bahan-bahan
1 kg beras pulut
2 sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
2 gelas santan pekat
2 helai daun pandan
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Basuh bersih beras pulut.
- Rendam bersama serbuk kunyit dan asam gelugor selama 2 jam.
- Kemudian toskan.
- Panaskan periuk kukus dan kukus pulut bersama daun pandan hingga masak.
- Angkat dari pengukus dan masukkan pulut ke dalam bekas.
- Campurkan santan pekat bersama garam dan gula secukup rasa.
- Gaul rata santan pekat bersama pulut kukus.
- Masukkan semula pulut yang telah bergaul santan dan kukus sekali lagi hingga naik wap.
- Sedia untuk dihidangkan.
3 biji telur ayam
serbuk lada sulah
3 warna pilihan
sedikit garam
Pecahkan telur ke dalam mangkuk.
Tambahkan garam dan serbuk lada sulah.Kacau rata.
Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan ikut kesukaan.
Panaskan kuali,sapu sedikit minyak dengan kertas tisu.
Buat telur dadar nipis setiap warna.
Angkat dan gulungkan telur dadar kemudian hiris halus.
Taburkan di atas Pulut kuning.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan