As-Salam buat semua..
Hari ni makan Triffle pulak kita ..yang sempat saya buat semalam.Oleh kerana dah lewat petang baru siap,saya biarkan dulu dalam peti sejuk.Sedap di makan time sejuk-sejuk,kurang stress dek kepanasan cuaca.Let's try buat..
PUDING TRIFFLE
Sumber:linapg.blogspot.com Thanks
Bahan A(lapisan kek)
swiss roll secukupnya
air dari jus koktel
Cara
- Swiss roll di potong setebal 1 cm.Susunkan di dasar bekas sesuai.Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar bekas.Tekan sikit supaya padat.
- Siram/renjiskan dengan jus koktel ke atas kek supaya lapisan kek menjadi moist.Ketepikan.
1 cawan rata tepung kastard
1/2 cawan gula saya guna 1/4 cawan
1 tin susu cair
1 tin air(sukat guna tin susu cair)
1 tin buahan koktel(asingkan jusnya)
Cara
- Satukan kesemua bahan,kacau hingga kastard sebati dan gula hancur.
- Kemudian masak di atas api yang kecil hingga pekat dan kastard akan meletup-letup kecil.Tutup api.
- Curahkan adunan kastard ke atas lapisan kek.
- Susun buah koktel di atas adunan kastard sambil di tekan sedikit supaya buah tidak terapung.
- Sejukkan sebentar.
1 paket kristal jelly/perisa pilihan
Cara
- Tuangkan serbuk kristal jelly ke dalam periuk kecil.
- Masukkan air ikut arahan di kotak.Kacau hingga larut.
- Curahkan ke atas lapisan kastard.Tuang dengan perlahan-lahan supaya lapisan kastard dan jelly tidak bercampur.
- Sejukkan sebentar sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan