Masak Ikan kerisi masak tempoyak versi di rumah saya untuk hidangan tengahari.Biasanya ikan kerisi di goreng kunyit sahaja tapi kali ini rasa nak makan yang berkuah pula.Penggunaan daun pucuk kandis dalam resepi ini memberikan rasa kelainan pada kuahnya
Let's try masak.
IKAN KERISI MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahan
4 ekor ikan kerisi
2 keping asam gelugur
daun kesum
2 batang bunga kantan
beberapa helai pucuk asam kandis
garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk cukup rasa maggi
air secukupnya
Bahan kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 biji bawang bombay
1 ulas bawang putih
2 sudu besar tempoyak
5 biji cili kering
Cara membuatnya
- Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan bahan-bahan kisar.
- Masukkan asam keping
- Biarkan hingga mendidih dan kacau sekali-sekala.
- Apabila kuah mendidih masukkan ikan kerisi.Tunggu sebentar.
- Apabila kuah mendidih sekali lagi,masukkan daun kesum dan pucuk asam kandis.
- Kemudian tambahkan serbuk cukup rasa dan garam jika perlu.
- Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan