Isnin, 16 November 2015

JELLY KELAPA

As-Salam buat semua..
Saya tak berapa makan jelly kelapa yang sedia di jual kerana ia amat manis buat saya.Jadi dah terajin buat sendiri,saya telah mengurangkan sedikit rasa manis itu.Yang penting isi kelapa muda kena letak banyak-banyak sebab buah kelapa muda ada di belakang rumah dan buat banyak-banyak simpan dalam peti ais ready to makan...best,sejuk tekak .

JELLY KELAPA

Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gm)
2.6 liter air kelapa
isi kelapa muda secukupnya
11 sudu besar gula-ikut sukatan sendiri
3 helai daun pandan

Cara membuatnya
  • Masukkan air kelapa muda,serbuk agar-agar,gula dan daun pandan ke dalam periuk.
  • Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.Padamkan api.
  • Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah di masukkan ke dalam bekas yang di sukai.
  • Sejukkan di dalam peti ais.
*sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi,bolehlah di tambah dengan air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan