Resepi asal puding roti ini di kukus tapi saya membakarnya supaya nampak lebih garing.
Roti putih pula di tukar kepada roti pandan untuk nampak hijau..
Baru lah padan dengan namanya kan..
saja..suka-suka.
Resepi asal seperti di bawah dari Norsiah Hj. mahmud.thanks
Let's try baking.
PUDING ROTI PANDAN
Bahan-bahan
12 keping roti putih
15 helai daun pandan
200 ml santan kotak
2 1/2 cawan air
2 biji telur
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna hijau
sedikit garam
Hiasan
kismis,ceri merah dan hijau
Cara membuatnya
- Panaskan periuk kukusan hingga mendidih.
- Sapu loyang bulat 8" dengan sedikit minyak.Ketepikan .
- Bersihkan daun pandan,kerat kecil-kecil dan kisar dengan air.Tapis untuk dapatkan jus pandan.
- Dalam mangkuk besar,masukkan kesemua bahan kecuali roti.Kacau sebati.
- Kemudian blend pula untuk menghancurkan gula.Tapiskan.
- Rendam bebebapa keping roti dalam adunan dan ambil sekeping-sekeping dan susun ke dalam loyang.
- Buat sehingga habis.Tuang adunan selebihnya ke atas roti.
- Taburkan bahan hiasan.
- Kukus roti tadi selama 15-20 minit dengan api besar.Balut penutup kukusan dengan tuala supaya air tidak menitis k atas puding.
- Sejukkan ke dalam peti ais dan biar betul-betul sejuk sebelum di potong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan