Jumaat, 22 Julai 2016

POTATO SALAD with SCALLIONS

Assalam buat semua..
Resepi ini di adaptasi dan di olah semula dari resepi Martha Stewart dalam  Asian Food Channel.
Mudah dan ringkas sahaja .
saja-saja nak test sedap tak rasa daun basil atau dalam bahasa Melayu di panggil daun kemangi/daun selasih.
ok,best juga aroma dan rasanya walau di makan begitu saja seperti dalam salad ini.
Scallions adalah daun bawang tetapi saya menggantikannya dengan bawang merah.
Semasa kejadian scallions tiada di dapur...
Let's try buat.

POTATO SALAD with SCALLIONS

Bahan-bahan
2 biji kentang Russet
beberapa tangkai daun basil
1 biji bawang merah/scallions-potong nipis
1/2 sudu besar susu pekat manis/optional
1 sudu teh jus lemon
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
sedikit garam /optional
mayonnis

Cara membuatnya

  • Rebus kentang hingga empuk.Toskan.
  • Buang kulitnya dan potong kiub
  • Masukkan kentang kiub,bawang merah/scallions,serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam serta mayonnis dan susu pekat manis serta jus lemon.
  • Gaul semua bahan bersama potato hingga rata
  • Akhir sekali ambil daun basil dan gaulkan bersama salad potato tadi.
  • Sedia untuk di hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan