Lama tak buat puding.
Hujan-hujan pun nak makan puding juga.Terjumpa buah kiwi dalam peti sejuk.
Macam biasalah beli bahan-bahan masakan buat stok untuk apa-apa resepi untuk blog.
Lama-lama duk terperap dalam peti ais,terlepas pandang
Nak bagi cepat habis,saya buat puding.
Resepi dari Sinar kehidupanku.Thanks...
PUDING SUSU KIWI
Bahan-bahan
10 gm serbuk agar-agar
700 ml air
1/2 cawan gula pasir
400 ml susu segar atau susu cair
200 ml santan
2 helai daun pandan
buah kiwi secukupnya-hancurkan dan sebahagian lagi di potong separuh bulat
pewarna hijau saya tambah
Cara membuatnya
- Satukan serbuk agar-agar,air dan daun pandan.
- Masukkan gula pasir,susu dan santan dan masak hingga gula larut.
- Masak dengan api yang kecil dan kacau sebati semua bahan .
- Bila mendidih,padamkan api dan bahagikan kepada dua bahagian.
- Satu bahagian di masukkan pewarna hijau.dan separuh lagi di biarkan warna putih(warna asal)
- Susunkan buah kiwi bentuk separuh bulat di dinding bekas acuan.
- Curahkan sedikit adunan warna putih.
- Biar ia keras sedikit,barulan masukkan kesemua adunan warna putih untuk elakkan potongan kiwi jadi terapung
- Satu bahagian lagi yang hijau masukkan buah kiwi hancur
- Sejukkan bahagian putih dahulu dan biar lapisannya keras sedikit.
- Goreskan dengan garfu dan curahkan lapisan kedua yang hijau.
- Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga keras.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan