Khamis, 29 Disember 2016

KEK MARBLE

+++++
Assalam buat semua..
Dah lama tak makan kek mentega kosong.
Kek ni gebu dan moist serta berbau harum.
Kek lejen ni sebenarnya sentiasa di sukai sampai bila-bila pun.
Zaman muda-muda dulu,kalau dapat buat kek macam ni dah kira pandai la.
Sampai ke hari ini pun saya masih menyukainya.
Kalau buat sendiri tu,rasanya lagi sedap..lagipun boleh makan time suam-suam.Jumpa resepi masa jalan-jalan kat FB@ Koleksi kek sedap.Thanks.
Let's try baking

KEK MARBLE

Bahan-bahan
150 gm marjerin daisy
130 gm gula kastor
160 gm tepung superfine/self raising flour
3 biji telur
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
pewarna pilihan

Cara membuatnya

  • Putar marjerin dan gula hingga kembang dan gebu(5-7 minit).
  • Pecahkan telur dalam mangkuk dan campur dengan susu dan esen vanila.Kacau rata.
  • Masukkan dalam adunan yang di putar sedikit demi sedikit sambil terus di putar.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan cara kaup-balik hingga rata.
  • Bahagikan kepada 3 bahagian dan campurkan pewarna pilihan.
  • Alaskan loyang dengan baking sheet .
  • Lapiskan 2 sudu besar setiap warna yang berlainan untuk dapatkan efek belang-belang.
  • Buat sehingga habis.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170 'c selama 1 jam atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.


5 ulasan:

  1. Assalamualaikum Suzana.
    Selamat tahun baru 2017.

    BalasPadam
  2. Thanks PH.Selamat tahun baru 2017 dan thanks sekali lagi sudi singgah di sini..

    BalasPadam
  3. Wassalam Amiey dan selamat tahun baru 2017 juga buat Amiey.

    BalasPadam