Khamis, 5 Oktober 2017

BEBOLA COKLAT

Assalam buat semua..
Kek coklat leftover
Tiada siap peduli dok dalam peti sejuk lama-lama.
Kena ejas buat benda lain pula baru habis.
Nak buang terasa sayang sebab masih elok lagi.
Let's try ubah-suai.

BEBOLA COKLAT

Bahan-bahan
kek coklat
mentega cair

Coklat ganache
krim putar
coklat masakan
mentega

coklat urai warna warni
paper cup kecil

Cara membuatnya

  • Hancurkan kek coklat dan masukkan mentega cair sedikit demi sedikit.Gaul rata.
  • Dapatkan tekstur yang boleh di kepal.
  • Bulat-bulatkan dan buat sehingga habis.
  • Simpan dalam peti sejuk supaya ia keras sedikit.
Sediakan coklat ganache
  • Cairkan coklat masakan dengan mentega dan krim putar.
  • Ambil bebola coklat dan salutkan dengan coklat ganache dan masukkan ke dalam paper cup.
  • Taburkan coklat urai dan buat sehingga habis.
  • Simpan dalam peti sejuk supaya coklat mengeras.

1 ulasan: