Sabtu, 30 Mac 2019

RICH CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

Assalam buat semua...
Hari ini di Kota Bharu,Klate adalah hari terakhir cuti sekolah selama seminggu.
Esok sekolah dah di buka semula.,.teruskan rutin hidup seperti biasa.
Seminggu ni sibuk makan kenduri sini-sana,jalanraya pun kadang-kadang jem teruk.
Dalam pada dok gi kenduri sampai tujuh tempat,sempat lagi saya curi-curi masa masuk dapur.
Let's try baking.

RICH CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

Bahan A
2 biji telur
1/2 cawan gula perang
100 ml susu segar
120 ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanila

Bahan B
190 gm tepung gandum
1 sudu teh double action baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan coklat cip

Cara membuatnya

  • Satukan semua bahan A dan ayakkan bahan B ke dalam bahan A.
  • Gaul rata.Jangan terlebih gaul.
  • Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam cawan cupcake/muffin.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 20 minit bergantung pada oven masing-masing.
Chocolate Mousse

125 gm krim putar
25 gm serbuk koko
30 gm gula halus
1/2 sudu besar serbuk nescafe/mocha paste
1/2 sudu besar gelatine
2 susu besar air panas

Cara membuatnya

  • Satukan air panas dan serbuk gelatine.Kacau sebati.
  • Putar krim hingga kental.
  • Tambahkan serbuk koko,gula,serbuk Nescafe/Mocha paste.
  • Pukul dengan kelajuan perlahan.
  • Akhir sekali masukkan larutan gelatine.Kacau rata.
  • Biarkan sekejap di dalam peti ais sebelum di paipkan di atas kek.
  • Hias mengikut kesukaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan