Resepi daging goreng thai ni saya jumpa kat Fb
Rasanya amat sedap dan sesuai di makan besama nasi putih.
Membuatnyanya pun tidak lah rumit sangat
Lagi sedap jika di gunakan daging yang lembut dan ada sedikit lemak
Let's try buat
DAGING GORENG THAI
800 gm daging
5 sudu makan biji ketumbar-kisar/tumbuk
4 ulas bawang putih-tumbuk/hiris halus
1 sud makan lada hitam-kisar/tumbuk
2 sudu makan sos tiram
garam secukup rasa
mentega
*Gaul daging dengan semua bahan kecuali mentega dan bawang putih
perap selama 30 minit atau 2 jam.
serbuk cili thai
gula kabung/gula putih
2 sudu makan beras goreng-sangai dan kisar halus
2 sudu makan air limau nipis
3 sudu makan air asam jawa
kicap sotong/sos ikan
daun ketumbar siam-hiris
Cara membuatnya
- Panaskan mentega hingga cair,tumiskan bawang putih.
- Kemudian amsukkan daging perapan.Kacau sebati.
- Masukkan serbuk cili Thai,beras goreng,air limau nipis,air asam jawa,gula kabung dan kicap sotong secukup rasa.
- Bila air dah kering dan ia akan bersatu dengan rempah.
- Angkat dan taburkan daun ketumbar siam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan