TERLALU PADAT
- Tepung terlalu tinggi kandungan protein/gluten
- Terlalu banyak tepung
- Tidak cukup lemak atau mentega
- Sukatan gula tidak tepat.
- Mengadun terlalu lama.
TERRLALU RAPUH
- Terlalu banyak gula,lemak/mentega,agen penaik
- Pengadun tidak sempurna
- Tidak cukup telur
TERLALU KERAS
- Pengadunan tidak sempurna
- Bakar terlalu lama
- Tepung terlalu tinggi kandungan protein/gluten
- Terlalu banyak tepung
- Tidak cukup lemak atau mentega dan cecair
TIDAK GARING
- Suhu oven terlalu rendah
- Tidak cukup bakar,
- Tidak cukup gula
- Suhu oven telalu
- Tidak cukup tepung
- Terlalu banyak gula,agen penaik,cecair
- Terlebih glis dulang
TERLALU PERANG
- Suhu oven terlalu tinggi
- Bakar terlalu lama
- Terlalu banyak gula
TIDAK CUKUP KEMBANG
- Suhu oven terlalu tinggi
- Terlalu banyak tepung
- Tepung terlalu tinggi kandungan protein/gluten
- Tidak cukup gula,agen penaik dan cecair
- Dulang tidak di glis
- Glis dulang tidak rata
- Terlalu banyak gula
- Pengadunan tidak sempurna
TERLALU KERING
- Tidak cukup cecair.lemak/mentega
- Bakar terlalu lama
- Terlalu banyak tepung
SUMBER
MAJALAH SAJI/OKTOBER 2015
MAJALAH SAJI/OKTOBER 2015
CHEF AMER
SUMBER IMEJ:GOOGLE
SUMBER IMEJ:GOOGLE
Assalam.
BalasPadamBagusnya kongsi tips begini. Dekat nak raya dah ni. Saya rajin ikut kelas buat biskut tapi sampai rumah malas nak buat.... heheee alasannya, takde kawan di dapur.
Wassalam..
BalasPadamsaya buat juga ..dah memang tak ada kat dapur,hihihi.