Khamis, 16 Mei 2019

PISANG MASAK SANTAN

Assalam buat semua..
Ramadhan ke-11
Ok..dessert dari pisang.
Pisang mestilah sederhana masak,tidak boleh yang lembik sangat.
Sedap di makan sejuk-sejuk.
Saya belajar membuatnya dari arwah ibu .
Let's try buat

PISANG MASAK SANTAN

Bahan-bahan
5 biji pisang  saiz sederhana-belah dua
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
2 biji telur
1 sudu teh esen pisang/esen vanila
2 helai daun pandan
gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya

  • Carikkan daun pandan dan susun dalam periuk
  • Susun pisang yang telah di belah di atas daun pandan.
  • Pukul telur,santan,esen pisang, air,gula dan garam sampai sebati.
  • Curahkan di atas susunan pisang.
  • Reneh dengan api perlahan sehingga pisang lembut sedikit.
  • Angkat dan sejukkan sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan