Ramadhan ke-11
Ok..dessert dari pisang.
Pisang mestilah sederhana masak,tidak boleh yang lembik sangat.
Sedap di makan sejuk-sejuk.
Saya belajar membuatnya dari arwah ibu .
Let's try buat
PISANG MASAK SANTAN
Bahan-bahan
5 biji pisang saiz sederhana-belah dua
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
2 biji telur
1 sudu teh esen pisang/esen vanila
2 helai daun pandan
gula dan garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Carikkan daun pandan dan susun dalam periuk
- Susun pisang yang telah di belah di atas daun pandan.
- Pukul telur,santan,esen pisang, air,gula dan garam sampai sebati.
- Curahkan di atas susunan pisang.
- Reneh dengan api perlahan sehingga pisang lembut sedikit.
- Angkat dan sejukkan sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan