Gambar kali ini agak blur..My Nikon nak habis bateri tapi still captured this..
Dah banyak kali buat tapi nak up juga resepi..kira siaran ulangan la ni
Ia amat sedap untuk selera saya kerana selain dari rangup,aroma nestum ni sangat wangi .
Kali ini buat ringkas sahaja,tidak guna daun kari dan cili padi.
Untuk sahur tak nak makan pedas-pedas.
Boleh makan begitu saja ataupun dengan nasi.
Let's try buat.
SOTONG GORENG NESTUM
Bahan-bahan
1/2 kg.sotong-celur sekejap dan toskan.
3 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 cawan nestum
2 sudu besar butter
1 sudu besar gula perang
tepung bestari pedas
serbuk cukup rasa
Cara membuatnya
- Campurkan tepung bestari dengan sedikit air untuk menyalut sotong.
- Biarkan selama 1/2 jam.
- Panaskan minyak dan goreng sotong hingga garing.Toskan.
- Cairkan mentega dan tumis bawang putih hingga wangi
- Masukkan nestum dan goreng hingga garing
- Masukkan sotong,serbuk cukup rasa dan gula perang.Gaul rata.
- Angkat dan toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan