Ahad, 26 April 2020

AYAM KUNG PAO

Assalam buat semua
3 Ramadan
#stayathome
#staysafe
Hari ini saya kongsikan satu lagi resepi ayam kesukaan anak-anak iaitu Ayam Kung Pao.
Ia berasal dari Sichuan,merupakan hidangan stir-fry berasaskan ayam dan kacang di gabungkan dengan sayuran dan sos.
Sesuai untuk hidangan berbuka atau bersahur
Tetapi dalam resepi ini saya tidak meletakkan sayuran.
Let's try buat.

AYAM KUNG PAO

Bahan perap
1 keping dada ayam-potong dadu
2 sudu besar kicap
1 sudu teh minyak bijan
tepung jagung
garam secukup rasa
serbuk lada hitam/lada putih

Bahan tumis
1/2 inci halia-cincang
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering-potong seinci dan rendam air

Bahan sos
2 sudu besar kicap
air bancuhan tepung jagung
1 sudu kecil gula perang

Cashewnuts/peanuts-saya guna ready pack
hirisan daun bawang/sup

Cara membuatnya

  • Goreng Cashewnut dengan minyak dan ketepikan.
  • Ayam di potong dadu,gaul dengan kicap manis,sedikit garam.serbuk lada hitam/lada putih dan tepung jagung.
  • Perapkan selama 30 minit.
  • Goreng ayam separuh masak dan ketepikan(jangan goreng ayam terlalu lama).
  • Keluarkan lebihan minyak,biarkan dalam anggaran 3 sudu minyak dalam kuali.
  • Tumis halia,bawang putih hingga naik bau.Masukkan cili kering.
  • Masukkan ayam,sayuran jika ada dan cashewnuts
  • Kacau rata dan masukkan bancuhan sos.Biarkan selama 1-2 minit lagi.
  • Angkat dan taburan hirisan daun bawang(saya guna daun sup)

2 ulasan: