Ahad, 6 September 2020

APPLE CRUMBLE IN CUP


 Assalam buat semua..
Saya buat Apple crumble ini olahan dari resepi asalnya Pie Apple crumble.
Tetapi kali ini saya letak dalam cawan kertas.
Mudah untuk di makan dan menarik juga.
Sedap jer makan dengan sudu,habis juga dua cawan sekali makan.
Awak terliur ke..cuba lah buat..
Let's try buat. 

APPLE CRUMBLE IN CUP

Bahan
6 biji epal granny smith-potong kiub
gula perang-ikut manis sendiri
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
2 sudu besar mentega
3 sudu besar kismis

Cara membuatnya
  • Cairkan mentega dan masukkan kesemua bahan di atas.
  • Masak dengan api perlahan.Biarkan epal lembut sedikit.
  • Sesuaiakan rasanya dan boleh lah di angkat.
  • Masukkan epal ke dalam cawan kertas kecil separuh penuh.
  • Ketepikan.
Bahan Apple Crumble
150 gm tepung gandum
70 gm mentega sejuk
70 gm gula kastor
1/2 cawan nestum/oat

Gaulkan mentega sejuk dengan tepung gandum hingga menjadi berderai.
Tambahkan gula dan nestum.Gaul rata.
Taburkan di atas epal tadi.
Bakar dalam oven dengan suhu 130'c selama 15-20 minit atau permukaan atas menjadi perang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan