Assalam buat semua..
Ayam cheese ni kalau makan time panas-panas tu sedap sangat lah.
Puas hati dapat makan Ayam cheese yang di buat sendiri.
Boleh letak cheese banyak-banyak dan makan sampai pengsan.Begitu lah.
Oh ya..ni pun lauk kegemaran Azim juga.
Kadang tu sampai hari-hari dia nak makan.Itu..dulu lah.
Let's try masak
AYAM CHEESE
Bahan
Ayam di potong kecil
Tepung Bestari pedas
minyak untuk menggoreng
untuk sos cheese
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum
1 tin susu cair
1 cawan air
2 keping cheese slice
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar cheese powder/super ring powder
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 kiub pati ayam
Cara membuatnya
- Ambil tepung Bestari dan campurkan denagn air.
- Rendam ayam dalam setengah jam dan toskan.
- Kocok Tepung Bestari dan ketulan ayam dalam bekas bertutup supaya bergaul rata.
- Panaskan minyak dan goreng ayam hingga habis.Toskan.
- Panaskan mentega dan goreng tepung gandum.
- Tambah air,susu cair dan susu pekat manis.
- Masukkan lada sulah dan kiub pati ayam.
- Bila mendidih,masukkan cheese slice ataupun super ring dan biar cheese larut.
- Kepekatan sos cheese boleh di ubah suai ikut citarasa sendiri.
- Kacau sentiasa dan api perlahan dan tambahakan cheese powder/super ring untuk rasa yang lebih lemak dan warna oren yang cantik.
- Masukkan ayam ke dalam bekas sesuai dan paipkan sos cheese di atasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan