Selasa, 29 September 2020

PUDING RAMBUTAN


 Assalam buat semua..
Sekarang ni tengah musim buah di sini.
Ada Duku dan Rambutan paling banyak dan ianya manis-manis macam saya..hihihi.
Tinggal di kawasan kampung,ada saja jiran datang bagi buah.
Tak sempat nak habiskan Buah Rambutan,saya potong kecil-kecil dan simpan dalam freezer.
Akhirnya,saya buat Puding Rambutan supaya cepat habis.
Let's try buat.

PUDING RAMBUTAN

Bahan
1 paket agar-agar serbuk/10 gm
900 ml air
2 sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
2 sudu besar gula
sedikit garam

Bahan kuah
1 tin susu cair
susu pekat manis-ikut manis sendiri
sedikit garam
1 sudu teh esen vanila
rambutan hiris secukupnya
tepung jagung untuk pekatkan kuah jika suka

Cara membuatnya
  • Masak kesemua bahan agar-agar hingga mendidih
  • Tuang ke dalam acuan kesukaan dan sejukkan sebentar sebelum di letakkan ke dalam peti sejuk.
  • Masak kesemua bahan kuah guna api perlahan.Masukkan hirisan rambutan .
  • Sesuaikan rasa manisnya ikut kesukaan sendiri.
  • Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam kuah jika ingin kuah yang sedikit pekat.
  • Sejukkan kuah di dalam peti sejuk.

3 ulasan:

  1. Kreatifnya!
    Kalau orang tak tahu hirisan rambutan, sekali pandang mungkin orang sangka nata de coco!

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye la..nak letak Nata pun boleh..laici pun boleh.

      Padam
  2. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    BalasPadam