Assalam buat semua..
Mushroom soup ni adalah kesukaan anak-anak.
Biasanya ia di makan bersama Garlic bread.
Tapi anak-anak suka makan dengan Roti Bun kecil yang saya salut dengan breadcrumbs dan di goreng .
Buat makan-makan di waktu petang
Ulang lagi esoknya pula buat sarapan pagi.
Ok let's try buat.
MUSHROOM SOUP
Bahan
500 ml full cream milk/fresh milk
300 ml air
1 tin sos cendawan ayam
1 tin cendawan butang-hiris atau cincang
1/2 cawan tepung gandum(untuk pekatkan kuah)
1 kiub pati ayam
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Keju Cheddar parut(optional)
Serbuk lada hitam
Cara membuatnya
1.Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau rata.
2.Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
3.Kepekatan kuah bergantung pada kesesuaian sendiri.
4 Akhir sekali parutkan keju cheddar ke dalam kuah. Kacau rata.
5.Sedia untuk di hidang.
Bun goreng
20 biji bun kecil
2 biji telur-kacau
Breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
1.Panaskan minyak dengan api sederhana.
2.Celupkan bun dalam telur.
3.Salutkan dengan breadcrumbs.
4.Goreng dan toskan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan