Ahad, 15 Ogos 2021

KEK MENTEGA

Assalam buat semua.. 
Jam 0220 pagi,semasa catatan ini di buat
Mata masih belum mahu lelap.
Tulis saja resepi di sini
Kek Mentega yang selalu di buat di rumah ini. 
Sampaikan resepinya dah ingat dalam memori. 
Tidak begitu manis dan tidak muak. 
Let's try baking 

KEK MENTEGA

Bahan
6 biji telur gred A
160 gm gula kastor 
3 sudu besar susu pekat manis
150 gm. mentega- di cairkan
200 gm. tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya
1.Panaskan oven dan ayakkan tepung gandum dan baking powder.
2.Campurkan kesemua bahan kecuali mentega cair. 
3.Putar dengan kelajuan sederhana kemudian naikkan speed laju.
4.Bila adunan sudah putih dan gebu, masukkan mentega cair dengan cara kaup-balik sampai rata. 
5.Alas loyang 8x8 dengan baking sheet. 
7.Masukkan adunan dan lukis corak jika suka. 
8.Hentakkan loyang untuk keluarkan udara terperangkap .
9.Bakar dalam oven dengan suhu 140'c selama 45 minit hingga 1 jam bergantung pada oven masing-masing.
10.Bila sudah masak, keluarkan dari loyang dan letak di atas papan kek. 
11.Sedia untuk di hidangkan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan