Sabtu, 16 Oktober 2021

HATI AYAM GORENG KICAP

Assalam buat semua.
Menu ini saya masak buat makan tengahari.
Sedap di makan bersama nasi putih.
Anak-anak tak suka makan hati ayam,sudahnya terkumpul begitu saja di dalam peti ais. 
Let's try masak. 

HATI AYAM GORENG KICAP 
Bahan
6 ketul hati ayam -potong dua
serbuk kunyit
Sedikit garam

1/2 labu bawang bombay-potong nipis
5 ulas bawang putih -cincang
1 biji lada hijau-potong serong
Beberapa biji tomato ceri
daun bawang-potong 1 inci
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos lada hitam
Serbuk cukup rasa maggi

Cara membuatnya
1.Hati ayam di gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
2,Goreng separa masak.
3.Madukkan sedikit lebihan minyak ke dalam kuali.
3 Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
4.Masukkan serbuh jintan manis
 dan masak seketika. 
5.Masukkan kesemua sos.
6.Masukkan hati ayam dan gaul rata. 
7.Masak seketika dan perasakan dengan serbuk cukup rasa. 
8.Tambahkan daun bawang,cili hijau dan tomato ceri. 
9.Bolehlah di angkat. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan