Selamat bertemu di Ramadan ke-11.
Banyak resepi tak sempat nak update.
Banyak masa seharian di habiskan di tempat bertugas,
dan sebelah petang pula cari juadah untuk berbuka.
Saya tidak memasak semasa berbuka,
sebaliknya bangun masak jam 0400 setiap hari untuk hidangan sahur.
Setiap hari makanan panas akan di tempah di kedai makan.
Ataupun di beli di Bazar Ramadan sahaja.
Ini masakan daging yang saya buat semasa bersahur.
Let's try masak.
DAGING TIRAM THAI
Bahan sos
5 biji cili padi merah
5 ulas bawang putih
*di tumbuk
3 sudu besar gula
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis-ambil jus
Daun ketumbar
*Campur bersama bahan tumbuk
Daging di gaul dengan garam.
1 sudu besar kicap manis.
5 sudu besar sos tiram
Daging di bakar dengan suhu 200' selama 20 minit bergantung pada AF
masing-masing
Tiada ulasan:
Catat Ulasan