Khamis, 30 Januari 2025

KEK RED VELVET

Assalam buat semua.
Saya terima tempahan kek ini dari seorang kawan sempena Chinese New Year untuk meraikan makan-makan keluarga.
Saya buat jenis Slice kek supaya lebih mudah untuk dipotong untuk tetamu
Kek ini mudah sahaja cuma toppingnya dari cream cheese yang membuatnya jadi premium
Resepi dafri RASA
Let's try baking

KEK RED VELVET

Bahan A
2 1/2 cawan tepung superfine
2 sudu besar serbuk Koko
1 sudu kecil baking powder

Bahan B
2 biji telur
1/2 cawan mentega
1 1/2 cawan gula-saya guna 1 cawan
1 sudu kecil esen vanila

Bahan C(buttermilk)
1 cawan full cream milk
2 sudu besar cuka
2 sudu besar pewarna merah

Bahan D
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara membuatnya
Mula-mula,sediakan buttermilk dahulu
Campurkan susu dan cuka,kacau sebati
biarkan selama 10-15 minit
Campurran akan jadi pekat sedikit,boleh ditambah pewarna merah dan kacau rata
Ketepikan

Ayak tepung superfine,baking powder dan serbuk Koko.Ketepikan.
Dalam bekas lain,pukul mentega dan gula kemudian masukkan telur
Putar hingga adunan kembang

Masukkan campurran buttermilk dan bahan ayak berselang seli sampai habis
Sementara itu dalam bekas lain,campurkan cuka dan soda bikarbonat
Ia akan membuih dan cepat-cepat kacau ke ke dalam adunan kek dengan spatula Bob
Alas loyang 10 inci untuk kek slice
Bakar dalam oven dengan suhu 160' C mengikut oven masing-masing
Bila masak,sejukkan sebelum disapu topping

Topping
500 gm Cream Cheese
270 gm.gula aising-saya tambah ikut manis sendiri
2 sudu kecil esen vanila
*boleh guna juga susu pekat manis

Saya tambah
1/2 cawan Cream putar 

Putar semuanya hingga kembang


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan