Sabtu, 3 Ogos 2013

AYAM PERCIK PUTIH

As-Salam buat semua...
Saya sangat suka makan Ayam percik putih.Ia adalah Ayam Percik versi orang Kelantan.Sedap di makan bersama Nasi Kerabu dan juga nasi putih.Kalau tak suka makan putih sebegini boleh letakkan sedikit cili kering kisar ke dalam kuah pekatnya supaya ia berwarna sedikit kemerahan.

AYAM PERCIK PUTIH
Resepi:aziejaya.blogspot.com/.thanks

Bahan-bahan
1 ekor ayam-belah 4
6 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1/2  asam keping
1 cawan santan pekat 
1 batang serai
garam dan gula secukup rasa
**jika inginkan kuah percik lebih boleh tambahkan santan dan bahan-bahannya.

Cara membuatnya
  • Ayam di perap dengan sedikit garam,bawang merah dan halia yang telah di kisar.Kukus hingga masak atau boleh di rebus sahaja atau boleh di bakar terus.
  • Jika di kukus/di rebus-susun atas pemanggang dan bakar di atas dapur arang.
  • Bawang merah dan halia selebihnya di campur bersama santan.Masak di atas api perlahan hingga pekat sambil terus di kacau tanpa henti untuk elak dari santan berketul.
  • Masukkan garam,gula dan asam keping.Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Kuah percik di lumur pada ayam yang dibakar.Bakar sebentar dan lumur lagi berulang-ulang sehingga kuah percik melekat pada ayam.
  • Sedia untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan