Ahad, 27 Oktober 2013

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE

 As-Salam buat semua....
Saya ulang-ulang lagi buat kek cawan yang gebu ini setelah tidak berpuas hati dengan dengan yang pernah saya buat sebelum ini.Kali ini letak inti kastard banyak sikit.Tengoklah intinya sebatu dah nampak!puas makan...

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE
Sumber:Hanamemories.blogspot

Bahan A
3 biji kuning telur gred A
20 gm gula kastor
35 gm minyak jagung
60 ml susu segar
1 sudu kecil esen vanila
15 gm tepung jagung/tepung kastard
55 gm tepung gandum
secubit garam

Bahan B
3 biji putih telur gred A
30 gm gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar-optional

Bahan C(krim kastard by Honey)
1 sudu besar tepung gandum
1 suud besar tepung kastard
4 sudu besar gula           saya letak 3 sudu besar
200 ml susu segar
1 biji telur gred A
1 sudu besar mentega

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 170'C.Ayak tepung gandum dan tepung jagung serta garam bersama dan ketepikan.
  • Dalam mangkuk,satukan kuning telur dan gula kastor dan pukul hingga berkrim.
  • Masukkan esen vanila,susu segar dan minyak jagung.Kacau sebati.Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil di gaul rata.Ketepikan.
  • Pukul bahan B hingga bertanduk(terbalikkan ia tidak jatuh).Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup- balikkan dengan adunan kuning telur.Kemudian masukkan bakinya dan kaup -balik rata.
  • Masukkan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh.Bakar selama 20 minit atau sehingga masak.
Penyediaan krim kastard
  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
  • Kacau sentiasa supaya tidak berketul.
  • Masak sehingga pekat.Bila dah sejuk paipkan ke dalam kek cawan menggunakan nozzle.
  • Sedia untuk di hidangkan.

2 ulasan:

  1. Assalam
    Memang sedap kek lembut ni dgn krim atasnya fuhh he hee
    Ank2 kita pun suka ni

    BalasPadam
  2. memang best makan dengan inti yang banyak..sedap..nyum2..

    BalasPadam