Entri terakhir dalam minggu ini kerana saya mula bercuti dari tugasan sehingga Selasa depan kerana menghantar anak yang telah habis bercuti semester pulang semula ke Kuala Pilah.Sambil tu saya akan singgah di Kuantan dan Kuala lumpur seperti selalu.Tentang makanan di atas,saya suka makan Serawa durian yang di cicah dengan roti ataupun pulut yang di tanak lembut.Kebetulan pula jumpa buah durian yang telah siap di pack kat pasaraya,inilah saja resepi paling mudah dan ringkas supaya durian tu cepat habis.
SERAWA DURIAN
Sumber:Yati memorries
Bahan-bahan
1 biji durian,keluarkan isinya
700 ml santan kelapa segar
500 ml air atau secukupnya
1 ketul gula melaka-potong kecil
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan -di simpul
1 sudu besar tepung gandum tak letak
3 sudu besar air
secubit garam
Cara membuatnya
- Satukan air,gula merah,santan,isi durian dan daun pandan ke dalam periuk.
- Masak hingga mendidih sambil di kacau perlahan.Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula ikut keperluan masing-masing.
- Kacau rata dan masak hingga pekat dan bila sudah masak,bolehlah di hidangkan bersama roti atau pulut.
Senduk pulut secukupnya ke dalam bekas yang sesuai.Tuang kuah serawa dan hidangkan.Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi.
salam kak..
BalasPadamwah, pagi lagi sudah tayang serawa durian ni..em, sedapnya..
meh sini kak su bagi semangkuk!
Padam