Mungkin tak ramai yang pernah makan sayur ni.Pada kali pertama melihatnya saya ingatkan sayur ini pahit dan berdaun tua kerana nampak kasar dan keras tapi apabila di masak,rupanya ia rangup dan lembut sahaja.Di tag harga tertulis Di Huang Miou.Bila di cari dalam Google ia juga di kenali sebagai Pucuk kekacang atau Kangkung cina.
Let's try masak.....
SAYUR DI HUANG MIOU GORENG
Olahan:dari dapur suzana
Bahan-bahan
sayur Di Huang Miou
4 ulas bawang putih-di ketuk
1/2 labu bawang besar
1/2 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar sos tiram
1 biji lada merah-hiris nipis
1 biji lada hijau-hiris nipis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
minyak canola
Cara membuattya
- Sayur Di Huang Miou di bersihkan dan potong pendek,ambil batang yang lembut sahaja.
- Panaskan sedikit minyak canola dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
- Masukkan sos tiram dan sayur Di Huang Miou serta kiub pati ikan bilis.
- Goreng sebentar dan masukkan sedikit air dan goreng hingga sayur layu.
- Tambahkan cili merah dan serbuk lada hitam.Gaul rata.
- Bolehlah di angkat dan hidangkan.
saya x pernah makan dan baru dengar nama sayur ni kak su..tapi, nampak menarik juga untuk dicuba..
BalasPadamcubalah best saja..krup..krap!
PadamSalam kenal sis..
BalasPadam1st time tau sayur nii..lpas ni kena cr..tingin gak nk cuba..suka sgt mkn sayur hijau ^__^
macam kak su la,sayur hijau tak tolak..
PadamKat Brunei tersangat la femesnya sayur ni….Ros pun dulu ingat cam pahit je tapi silap. Local tanam sendiri @ byk jual kat gerai2/tamu fresh.
BalasPadamkalau kat sini tak femes pula,saya yang suka makan sayur tetap nak cuba rasa..
Padamselamat pagi..
BalasPadamnampak sedap dan menarik ni..
kalau suka makan sayur,cubalah makan...best!
PadamSalam
BalasPadam