Jumaat, 20 November 2015

AISKRIM

As-Salam buat semua..
Lama dah tak buat aiskrim....
Hari ini,Jumaat- terajin banyak...buat Tiramisu(my bodyguard),Ketupat sotong(abg.Amzar) dan aiskrim ini(Azim punya). 
Semuanya manis belaka.
Tapi buat aiskrim simple sahaja...
Resepi ini belum pernah di cuba lagi..
Alhamdulillah, boleh Azim makan dalam cuti sekolah ni,letak atas roti.
Sukatan di bawah terlalu manis,jadi macam biasa saja adjust sendiri.
Just fine for me!..
Resepi:Sheila Rusly.Thanks

AISKRIM
1 tin susu pekat/ikut manis sendiri
2 tin air (sukat pakai tin susu)
1 sudu besar ovalette 
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
pewarna dan perisa/optional

Cara membuatnya
  • Susu pekat dengan air di satukan dalam periuk,letak tepung jagung dan kacau sebati.
  • Masak atas api tak perlu lama sangat dan sejukkan.
  • Masukkan ovalette dan esen vanila,guna mixer putar hingga gebu dan kembang.
  • Selepas itu boleh di masukkan perisa dan pewarna yang di sukai,bekukan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan