Sabtu, 10 Mac 2018

TELUR BUNGKUS


Assalam buat semua..
Biasanya saya akan buat Telur Bungkus sebiji-sebiji.
Kalau buat besar seperti biasa,susah pula nak di bahagikan.
Kalau macam ni boleh ambil satu sorang,lagi mudah.
Let's try buat.

TELUR BUNGKUS

Bahan-bahan
telur
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam

Inti
1 keping dada ayam-cincang halus
3 helai daun limau purut
2 sudu besar cili kering kisar
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 kiub pati ayam.
1/2 batang karot-di parut
3 ulas bawang putih-cincang halus
1/2 labu bawang besar-potong kiub
1 sudu besar gula perang
1sudu besar jus limau nipis
garam secukup rasa

Cara membuatnya

  • Sapukan minyak guna tisu rata-rata pada permukaan kuali.
  • Pecahkan telur dan kacau dengan serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam.
  • Buat telur dadar nipis.Ketepikan.
Masak inti

  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga cili masak.
  • Masukkan ayam cincang,daun limau purut,karot parut dan kiub ayam.
  • Biarkan  hingga ayam masak.
  • Kemudian masukkan sos cili,sos tiram,jus limau nipis dan gula perang dan garam secukup rasa.Gaul rata.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
  • Buang daun limau purut.
Ambil sekeping telur dadar,letakkan inti ayam dan gulung seperti membuat Kuih Ketayap.
Buat hingga habis.
Taburkan dengan hirisan daun sup/lada merah dan bawang goreng.

2 ulasan:

  1. Kali ini artikel dari tajenonline.net
    Akan memandu para Botoh pemula yang baru baru mau menjalankan
    Dengan Cara Memilih Ayam Bangkok Aduan Dari Fisik Tubuh
    https://tajenonline.net/cara-memilih-ayam-bangkok-aduan-dari-fisik-tubuh/

    Bisa mengikuti cara lengkap, Jika anda kurang memahami nya, Boleh ditanyakan langsung dengan tajenonline
    Pasti akan langsung cepat direspon atau dibalas chatting anda.
    Terima kasih sudah menyukai komentar saya barusan.

    BalasPadam