Khamis, 21 November 2019

SOTONG BAKAR THAI


Asslam buat semua..
Saya akan teruskan dengan menulis dan mengumpul resepi yang pernah saya buat di sini.
Walaupun pengunjung blog tidak seperti yang dulu-dulu.
Sebagai kenangan peribadi dan untuk rujukan buat anak-anak di masa akan datang.
Anak-anak tak makan sotong,mungkin esok-esok mereka boleh masak untuk orang lain pula.
Lagipun sekarang ini sedang bercuti panjang selama 19 hari.
Ada banyak masa untuk menulis di sini.
Hari ini saya kongsikan satu resepi sotong yang mudah dan sedap sangat.
Masam,manis,pedas mencukupkan segalanya.
Let's try buat.

SOTONG BAKAR THAI

Bahan-bahan
1 kg.sotong-belah dua dan toskan.

Sos
2 perdu akar ketumbar
1/2 cawan gula melaka/gula merah
1/2 cawan cuka
1/2 cawan sos ikan
1/2 cawan air
2 ulas bawang putih
1 sudu besar tepung gandum/tepung ubi
cili padi -ikut selera.

Hiasan
bijan-di sangai
daun ketumbar siam-cincang
cili flakes

Cara membuatnya

  • Kisar bahan di atas kecuali sotong dan masak hingga pekat.
  • Cucuk sotong secara zig-zag pada lidi.
  • Siram bahan yang di masak dan perap selama 1/2 jam.
  • Sapu grill pan dengan sedikit minyak dan biarkan betul-betul panas.
  • Bakar sotong,jangan terlalu lama.
  • Selesai membakar,masukkan sedikit air ke dalam grill pan dan biarkan bahan-bahan lebihan perapan tadi menjadi pekat.Guna dengan api kecil..
  • Sapu/glaze pada sotong bakar tadi.
  • Tabur bijan untuk rasa berkacang dan daun ketumbar siam dan cili flakes jika suka. 

2 ulasan: