Tugasan di hospital hari ini agak memenatkan juga,tambahan sudah berumur separuh abad ni,
tenaga sudah tidak sekuat dulu
...tapi tengok kat cermin masih cantik lagi..opps!
Saya amat suka dengan tanggungjawab yang dikurniakan oleh Allah ini.
Walaupun kadang-kadang terasa penat tapi akhirnya saya berpuashati bila tugasan dapat di selesaikan dalam masa yang di tetapkan.
Ok..untuk resepi hari ini,saya kongsikan Kek cawan Hokkaido ini.
Teksturnya ringan,gebu dan tidak lah manis sangat.
Let's try baking
HOKKAIDO CUPCAKE
Bahan
3 biji telur-asingkan putih dan kuning
20 gm.gula kastor
40 ml .susu segar
40 ml.minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
60 gm .tepung kek
40 gm.gula kastor
- Pukul kuning telur dan gula(20 gm.)hingga warna jadi pucat
- Masukkan susu segar dan minyak jagung. Kacau sebati guna whisk.
- Masukkan esen vanila dan kacau rata.
- Masukkan tepung kek dan kacau sebati
- Ambil putih telur tadi dan putar hingga berbuih dan masukkan gula(40 gm.)
- Pukul sehingga bertanduk dan satukan dengan bahan kuning telur dan gaul rata dengan whisk.
- Masukkan ke dalam acuan cupcake jenis keras.
- Bakar dalam oven dengan suhu 160'c selama 20 minit mengikut oven masing-masing.
200 ml.susu cair
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung kastard
1 biji telur
2 sudu besar gula
Kacau dengan api sederhana hingga pekat
Buat lubang di kek guna copstik
Sejukkan dahulu sebelum di paipkan ke dalam kek.
Boleh juga di tabur snow powder di atas kek cawan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan