Resepi hari ini adalah Kek Pandan Santan.
Aroma santan yang lemak-lemak wangi di tambah pula dengan bau kelapa parut di atasnya.
Resepi dari Azlina Ina. Boleh cuba buat..sedap kek jenis lama begini.
Boleh di buat corak marble ataupun plain sahaja seperti yang saya buat dalam gambar.
Cumanya saya tambah kelapa parut di atasnya.
Kelapa parut tu saya goreng sebentar hingga warna perang sedikit dan sejukkan.
Let's try baking.
KEK PANDAN SANTAN
Bahan
2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan susu segar
30 gm.serbuk santan
5 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalette
1 cawan/170 gm marjerin-cairkan
emulco pandan
pewarna hijau
kelapa parut-di goreng sebentar sampai sedikit perang.
Cara membuatnya
- Putar kesemua bahan kecuali marjerin cair dengan kelajuan tinggi sampai putih dan gebu.
- Masukkan marjerin cair dan kacau rata.
- Bahagikan kepada dua bahagian jika ingin buat corak marble.
- Satu bahagian di campur emulco pandan dan pewarna hijau dan satu bahagian lagi warna asal.
- Lapik loyang dengan baking paper dan panaskan oven.
- Letak satu-satu senduk adunan sampai habis.
- Taburkan dengan kelapa parut di atasnya dan manik hiasan jika suka.
- Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 150-160'c(oven saya)selama 45-50 minit bergantung pada jenis oven masing-masing.
Izin promo ya Admin^^
BalasPadambosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik dan menguras emosi
ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
add Whatshapp : +85515373217 ^_~