Sabtu, 11 Julai 2020

MANGO FLOAT DESSERT


Assalam buat semua..
Petang tadi dan malam ini masih lagi hujan.
Rindu pada bau hujan,rindu titisan hujan,suka sentuh air hujan.
Saya adalah seorang Pluviophilia.
Tak payah siram pokok bunga .
Rehat-rehat dan baca buku sahaja 
dan saya jenis yang 'masuk' ke dalam cerita buku yang di baca.
Lepas tu jadilah book hang over,asyik dok teringat-ingat saja...
..macam saya dok teringat-ingat kat awak la!

Dessert hari ini ni pun,asyik dok teringat-ingat juga.
Dah berkali buat tapi tak pernah jemu rasanya.
Sejuk dan sesedap rasa sampai tak boleh lupa.
Lemak-lemak manis,cair di mulut.
Saya buat versi makcik manis yang tak makan manis sangat..hahaha.
Hanya guna 4 bahan sahaja 
Untuk versi yang heaven lagi,krim putar di campur cream cheese dan susu pekat manis.
Ni anak-anak suka la sebab manis sikit.
Let's try buat.

MANGO FLOAT DESSERT

Bahan
2 biji mangga sederhana besar
1 cawan krim putar
biskut cream cracker secukupnya

air susu untuk celup biskut
loyang kaca tinggi empat segi

Cara membuatnya
  • Ambil 1/2 biji mangga kisar tanpa air di jadikan puri.
  • 1 1/2 biji mangga lagi di potong kiub kecil.
  • Pukul krim putar sampai kaku.
  • Ambil beberapa keping biskut cream cracker dan ramas bagi hancur.
Cara susun
  • Sapu sedikit krim putar di dasar bekas kaca .
  • Ambil biskut,celup dalam susu dan susun sampai penuh di dasar bekas.
Paipkan krim putar-
taburkan mangga kiub-
sudukan puri mangga  dan
taburkan serbuk biskut.
  • Ulang sampai semua bahan habis
  • Simpan dalam peti sejuk untuk beberapa jam.
  • Sedia untuk di makan sejuk.

1 ulasan:

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
    ayo segera bergabung dengan kami di ionpk.biz ^_$
    add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^

    BalasPadam