Jumaat, 29 Julai 2011

FAIR LADY CAKE

 Fair Lady Cake ni belajar buat masa masuk kelas belajar kek tahun lepas.Ianya di ajar oleh Puan Syarifah Munirah dari Harmuni Cooking Classes .Try buat semula untuk jamuan kat tempat kerja hari tu.Mujur juga menjadi.Bolehlah makan dengan kawan -kawan.Rasanya sungguh sedap sekali.Ni dia resipinya,

Bahan -bahan
  • 250 gm sponge mix
  • 4 biji telur(B)
  • 50gm air biasa
  • 50gm mentega cair1/2 sudu teh  esen vanila .

Cara-cara
  • Campur semua bahan di atas,kecuali mentega cair.Putar sehingga gebu kemudian masukkan mentega cair dan esen vanila.
  • bakar dengan suhu 180 celcius sehingga masak.
Bahan filling
  • 250gm cream cheese
  • 100gm mentega
  • 50gm gula aising
  • 1 sudu teh esen vanila
Campur semua sekali dan putar hingga sebati.

Bahan topping
  • 300gm whipping cream-putar speed laju hingga gebu
  • white chocolate-di parut ,simpan dlm.peti ais
Cara menghias
  • Kek di belah 3 lapisan.Letak bahan filling di antara lapisan kek.
  • Salutkan seluruh kek dengan krim putar tadi dan taburkan coklat putih parut.
  • Letak didalam peti ais. Selamat mencuba!

Gambar kurang jelas.saya cuma guna kamera kompak aje. kalau ada DLSR kamera kan bagus.tunggguuuu......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan