Jumaat, 23 Julai 2021

RENDANG DAGING

Assalam buat semua
Sudah lama tak masak rendang.. 
Rindu pula nak makan rendang dengan Pulut Kuning.
Kebetulan Azim request nak makan Rendang Daging
Terus jadi rajin masuk dapur ☺
Let's try buat

RENDANG DAGING
Bahan
1 kg. daging
6 sudu besar cili kisar
1 kg. santan pekat
4 sudu besar kerisik
2-4 helai daun kunyit-di carik
Garam, asam jawa, gula

Bahan A
8 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan B
2 inci lengkuas
7 batang serai-hiris
Bahan sangai,
2 sudu besar ketumbar
1 susu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih

Cara membuatnya
1.Kisar bahan A. 
2.Tapis airnya untuk kisar bahan B
3 Kalau tak cukup boleh tambah lagi air.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau
4. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak 
5. Masukkan bahan B & kacau hingga  sebati. 
Pastikan minyak banyak sesuai dengan kuantiti bahan tumis.
6.Masukkan daging dan gaul rata. 
7.Masak hingga daging empuk.Boleh tambah air jika nampak kering. 
8.Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. 
9.Masukkan sedikit daun kunyit hiris. 10.Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat.
11.Hidangkan rendang dan di tabur bawang goreng diatasnya. 


 

Sabtu, 10 Julai 2021

PUDING KOKTEL MINI

Assalam buat semua..
Selalunya buat Puding Koktel,untuk makan sendiri atau dibawa ke tempat bertugas.
Biasanya saya akan buat dalam bekas besar kemudian di potong-potong. 
Kali ini saya cuba buat dalam acuan kuih kecil. 
Nampak cantik dan mudah untuk di makan.
Let's try buat. 

PUDING KOKTEL MINI

Bahan
1 paket agar2 serbuk(Nona 10 gm.)
900 ml air
1 cawan susu cair
1 cawan air koktel
Gula secukup rasa
Sedikit garam
buah koktel secukupnya

Cara membuatnya
Masukkan serbuk agar-agar,gula,sedikit garam ke dalam periuk. 
Masak sampai mendidih. 
Bahagi adunan kepada dua bahagian. 
Satu bahagian, tambah susu cair.
Satu bahagian tambah air koktel(jernih). 
Masukkan agar-agar jernih ke dalam acuan kecil separuh sahaja. 
Bust sampai habis. 
Masukkan dua hirisan buah koktel.
Buat sampai habis. 
Letakkan sebentar di dalam freezer. 
Bila dan beku keluarkan dari freezer, cucuk dengan garfu. 
Masukkan lapisan susu pula hingga penuh acuan kecil. 
Pastikan bahagian agar-agar susu panas. Buat sampai habis.
Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku. 
Keluarkan dari acuan(cungkil dengan lidi satay).
Boleh lah di hidangkan. 

Sabtu, 3 Julai 2021

TERUNG GORENG KICAP

Assalam buat semua.. 
Hari ini saya masuk bertugas jam 1400.
Seawal jam 0730 dah masuk dapur
Masak lauk dan nasi untuk makan pagi. 
Biasa lah di Kota Bharu ni makan nasi di waktu pagi.
Untuk sayur, saya buat Terung goreng. 
Tinggal di kampung ni, orang-orang tua yang suka tanam sayur sangat murah hati. 
Selalu saja bagi sayuran mereka yang di tanam sendiri.
Segar saja sebab baru di ambil dari pokoknya. 
Let's try masak.

TERUNG GORENG KICAP

Bahan
3 biji terung
1 biji telur
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam

Kicap
Bawang merah
Cili padi 
Bawang goreng

Cara membuatnya
Belah dua terong dan potong serong.
Pecahkam telur dan kasukkan serbuk lada sulah dan serbuk pada hitam. 
Kacau sebati. 
Panaskan minyak dan crlupkan terung je dalam telur. 
Goreng dengan api sederhana.
Toskan minyak. 
Telur yang lebih di goreng garing,di hancurkan dan toskan minyaknya.
Letak semua terung siap goreng dalam pinggan.
Taburkan telur goreng hancur, potongan nipis bawang dan cili padi dan bawang goreng. 
Renjiskan kicap. 
Akhir sekali taburkan sedikit serbuk Lada sulah.
Boleh lah di hidangkan.