Assalam buat semua..
Biskut kesukaan saya sejak dulu lagi
Tak raya pun saya buat makan-makan,letak atas meja kopi depan Tv
Anak-anak tak makan Tart nenas ni
Jadi selamat lah untuk beberapa hari dan minggu.
Jem nenas saya beli jer yang dah siap-senang.
Let' try baking.
TART NENAS KIUB
Resepi:Chef Hadi Danial Fans/FB
Bahan
250 gm pure butter
3 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak sapi/optional
2-3 sudu besar gula halus
jem nenas secukupnya
Sapuan atas tart
1 biji kuning telur
pewarna oren
1 sudu kecil air
*sebatikan semua bahan
cheddar cheese-saya guna Almond nibs
Acuan biskut nenas kiub
Cara membuatnya
- Satukan butter,tepung gandum,gula dan minyak sapi.
- Uli sampai jadi doh.
- Ambil sedikit adunan dan masukkan sedikit ke dalam acuan.Jangan masukkan penuh
- Letak jem nenas.Tutup lagi dengan adunan.Padatkan.
- Bekukan dalam freezer sekejap dalam 30 minit.
- Keluarkan tart dari acuan.
- Susun elok-elok di atas tray,sapukan campuran kuning telur tadi.
- Taburkan Cheddar cheese/Almond Nibs.
- Bakar selama 25-30 minit suhu 160'c bergantung pada oven masing-masing.
- Bila dah masak,sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.