If you want your life to be a magnificent story ,then begin by realizing that you are the author and everyday you have the opportunity to write a new page.
I'm not a chef but I'm passionate about food - the tradition of it, cooking it, sharing it!
Assalam buat semua.. Makanan kudapan yang cepat dan mudah di buat Makan panas-panas dan ia rangup sekali sebab di salut dengan breadcrumb. Cicah dengan sos cili thai memang sedap. Let's try buat Bahan-bahan 3 batang sosej jumbo/6 batang sosej kecil 1 cawan tepung gandum 3 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar tepung ubi 1 sudu besar serbuk pati ayam sedikit garam 1 biji telur bread crumb secukupnya minyak untuk menggoreng Cara membuatnya
Celur sosej dan potong dadu.
Campurkan semua bahan tepung dan kacau rata.
Pecahkan telur ke dalam mangkuk lain dan kacau rata.
Ambil sosej dan celup ke dalam telur dan lumurkan tepung.
Ulang 2 kali.
Kali ketiga lumurkan ke dalam breadcrumb.
Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana hingga garing.
Assalam buat semua.. Nenas manis yang di goreng dan di makan dengan aiskrim vanila. Saya tak makan nenas fresh tapi kalau di olah buat goreng,kek dan dessert boleh pula saya makan. Sedap di makan dengan aiskrim vanila macam Epal goreng juga tapi pada masa kejadian hanya ada aiskrim coklat. Boleh la dari tiada langsung.. Let's trybuat. NENAS GORENG RANGUP Bahan-bahan 1 biji nenas -di potong baji 100 gm tepung beras 50 gm tepung ubi 1 sudu besar marjerin atau butter-di cairkan 1/2 cawan santan atau air 1 biji telur 1 sudu teh air kapur makan pewarna kuning secubit garam dan gula Cara membuatnya
Satukan tepung beras dan tepung ubi,masukkan telur,air kapur dan santan/air.Kacau rata.
Tambahkan pewarna kuning,garam dan gula.Kacau rata.
Assalam buat semua.. Puding yang tak pernah jemu di makan Selalunya kalau ada apa-apa jamuan atau kena bawa potluck ,saya selalu buat puding ni Sebab ia mudah dan cepat siap. Let's try buat. PUDING SUSU KOKTEL Bahan-bahan 1 paket serbuk agar-agar Nona/8 gm 1 tin susu cair 900 ml air 1/2 tin susu pekat manis 1 tin buahab koktel-tapis airnya. gula-ikut manis sendiri 1 sudu teh esen vanila 1/2 sudu teh garam Cara membuatnya
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan panaskan di atas api sederhana.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
Tutup api dan masukkan buahan koktel
Masukkan ke dalam loyang pilihan.
Sejukkan dahulu di luar baru di masukkan ke dalam peti ais dan bekukan.
Asalam buat semua.. Kek minyak ni dah berulang-ulang kali saya buat. Kek kosong yang tak jemu-jemu di makan and it's perfect for my taste!. Sedap juga buat makan pada waktu petang atau malam. Let's try baking KEK MINYAK Bahan-bahan 5 biji telur 2 cawan tepung gandum 1/2 cawan gula kastor 1 sudu kecil baking powder 1 cawan susu pekat 1 sudu besar ovalette 1 cawan minyak jagung/minyak masak 1 sudu kecil esen vanila pewarna pilihan Cara membuatnya
Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
Sapukan loyang kek dengan mentega dan alas dengan baking paper .
Pukul telur,gula kastor dan ovalette hingga kembang.
Masukkan susu pekat dan esen vanila.Pukul lagi.
Masukkan minyak dan esen vanila.Pukul sekadar bergaul rata.
Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil di gaul rata.
Bahagikan adunan kepada beberapa pewarna pilihan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang mengikut corak dengan kreativiti sendiri.
Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 40-50 minit bergantung pada jenis oven masing-masing