Khamis, 29 September 2016

KETAM MASAK CILI

Assalam buat semua..
Hari ini saya nak kongsi satu lagi resepi ketam yamg mudah di buat..
walaupun hanya seorang sahaja anak saya yang makan ketam,tapi sekali-sekala rajinkan diri masak ketam.
Kalau beli ketam biasanya dua ekor sahaja,cukuplah untuk seorang makan.
Resepi dari blog masam manis.Thanks
Let's try masak.

KETAM MASAK CILI

Bahan-bahan
4 ekor ketam-cuci bersih dan toskan
1 batang serai-di titik
3 sudu besar sos cili
garam dan gula secukup rasa
1 pokok daun ketumbar -di hiris

bahan di tambah
4 sudu besar sos Mae phraenom/sos cili thai
5 helai daun limau purut
1 biji telur-di kacau.
tomato ceri

Bahan kisar
15 tangkai cili kering-kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih 
1 inci halia
sedikit belacan-jika suka

Cara membuatnya

  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan naik minyak.tambah air jika terlalu kering.
  • Masukkan serai,sos cili,sos mae phraenom dan daun limau purut.
  • Masak hingga kuah pekat.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Masukkan ketam dan masak hingga empuk.
  • Curahkan telur dan gaul rata.masukkan tomato ceri.
  • Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar
  • Sedia untuk di hidangkan.

Rabu, 28 September 2016

MUFFIN MEE MAGGI

Assalam buat semua..
Try inovasi dari mee maggi buat muffin pula.
Bila siap teksturnya bukanlah seperti muffin kek yang biasa kita makan tu.Ia lembut semasa panas dan agak kenyal bila sejuk.
Rasa macam pizza maggi pula.
Sedap lagi jika di makan dengan sos.
Resepi dari blog Tiffin Biru.Thanks.
Let's try baking.

MUFFIN MEE MAGGI

Bahan-bahan
1 paket maggi perisa kari
2 biji telur
100 ml susu segar
1 sudu besar mayonis
1 biji bawang besar saiz sederhana-dadu
1 biji cili merah-hiris halus
1 pokok daun bawang-hiris
2 sudu besar mentega-cairkan
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/2 susu teh gula halus
secubit garam
1 batang sosej ayamas-dadu kecil
hirisan daun bawang -hiasan

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 180'c ,alas muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras.
  • Celur maggi sampai lembut,tos dan biar sejuk.Ketepikan.
  • Satukan tepung dengan baking powder dan ayak.
  • Campurkan tepung dengan sosej,bawang besar,cili merah,perisa kari,daun bawang dan secubit garam.Gaul rata.
  • Dalam bekas lain,satukan susu,gula telur,mayonis,mentega cair dan kacau hingga sebati dan gula larut.
  • Tuangkan ke dalam adunan tepung dan gaul rata.
  • Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup dan tabur hirisan daun bawang.
  • Bakar selama 25 minit atau hingga kuning keemasan.
  • Hidangkan panas atau sejuk mengikut citarasa masing-masing.

Ahad, 25 September 2016

SANDWICH TELUR

Assalam buat semua..
Saya buat Sandwich telur ni sebab nak menghabiskan beberapa biji telur rebus yang masih ada dalam peti sejuk.
Rebus telur nak buat Sambal telur sebenarnya tapi tak jadi pula.
Buat Sandwich telur ni anak-anak tak suka makan pula,di mintanya pula Sandwich sardin.
Macam-macam nak di ordernya.
tukang masak ni pula..tiba-tiba jadi malas !
Tenat juga saya nak menghabiskannya...
Resepi dari Azlita masam manis.Thanks.
Let's try buat

SANDWICH TELUR

Bahan-bahan
3-4 biji telur di rebus
1 biji bawang Holland-dadu
4 biji cili padi-cincang halus/cili merah

Bahan sos
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar coleslaw/optional
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh jus lemon
1/2 sudu teh garam halus/secukup rasa
2 buku roti whole meal-jika guna roti biasa pastikan roti jenis keras sedikit
kepingan cheesedale
iceberg lettuce
1 batang japanese cucumber/timun biasa
2 biji tomato
marjerin
*sayuran terpulang pada pilihan sendiri sama ada nak letak atau pun tidak.Paling ringkas,letak timun sahaja pun boleh.

Cara membuatnya

  • Telur di lenyek kasar dengan garfu
  • Tambahkan cili padi/merah cincang dan bawang Holland dadu.
  • Masukkan garam,coleslaw(jika suka),mayonis,jus lemon dan serbuk lada hitam.
  • Kemudian gaul semua bahan.Simpan dalam peti sejuk sebentar.
  • Ambil sepasang roti,sapukan marjerin di setiap keping roti,sebelah sahaja.
  • Letakkan sekeping cheese.Letakkan sayuran seperti lettuce,tomato dan timun.
  • Letakkan adunan telur tadi dan ratakan.
  • Kepitkan dengan kepingan roti sebelah lagi.
  • Tekan sedikit supaya ia serap dan padat.Potong tepi-tepi roti yang keras.
  • Potong roti ikut kesesuaian anda.Sedia untuk di makan.

Rabu, 21 September 2016

RED VELVET COOKIES CHOCOLATE CHIP

Assalam buat semua..
Hari Jumaat ni nak melawat Abang Amzar kat kolejnya.
Awal-awal lagi saya dah menyiapkan homemade cookies untuknya. 
Dia suka makan homemade cookies yang ada coklat dan kacang.
Dapat dalam satu bekas sederhana bolehlah buat peneman untuk makan pada waktu malam.
Resepi dari Buku Sajian istimewa Shariah Abdullah.
Let's try baking

RED VELVET COOKIES CHOCOLATE CHIP

Bahan-bahan
200 gm mentega
100 gm gula perang
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
250 gm tepung 
1 sudu besar susu tepung
20 gm serbuk koko
garam secukup rasa
200 gm cip coklat
200 gm almond flakes
100 gm kismis
1 sudu teh pewarna merah

Cara membuatnya

  • Ayak tepung,susu tepung dan serbuk koko.Gaul rata dan ketepikan.
  • Pukul mentega dan gula perang hingga kembang dan gebu.
  • Tambah pewarna merah,cip coklat,kismis dan almond flakes.Gaul rata.
  • Tambah bahan ayak tadi dan gaul sehingga campuran membentuk doh.Jika terlalu lembik boleh tambah sedikit tepung lagi.
  • Sudukan adunan ke dalam dulang pembakar yang telah di alas dengan baking sheet.
  • Bakar dalam oven yang bersuhu 170'c selama 15-20 minit. 

Isnin, 19 September 2016

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM

Assalam buat semua.
Saya masak Bebola daging yang menjadi kesukaan Azim
Buatlah resepi apa pun yang tidak pedas menggunakan Bebola daging,habis kesemuanya di makan.
Kali ini saya cuba buat Bebola daging homemade pula dan di tambah Sos lada hitam versi saya.
Let's try masak

BEBOLA DAGING SOS LADA HITAM

Bahan Bebola daging

200 gm daging cincang
1 biji bawang merah-cincang
1 ulas bawang putih -cincang
1 sudu teh tepung jagung/tepung ubi
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 biji telur-pecahkan telur,kacau dan ambil 1/2
garam secukup rasa

Cara membuatnya

  • Satukan daging cincang,bawang merah,bawang putih,tepung jagung,garam dan serbuk lada sulahdan serbuk lada hitam.
  • Gaul rata.
  • Masukkan telur sedikit-sedikit hingga adunan bebola boleh di bentuk bulat.(jika adunan nampak lembik tidak perlu habiskan telur).
  • Bulat-bulatkan dan ketepikan.
  • Panaskan air hingga mendidih.
  • Masukkan bebola daging dengan perlahan dan rebus hingga masak(bebola timbul di permukaan air).
  • Toskan dan simpan air rebusan.
Sos lada hitam
Bahan

1/2 biji bawang besar-potong memanjang
2 ulas bawang putih -cincang
1 kiub pati daging
2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar madu
1/2 cawan air rebusan bebola daging
1/2 biji tomato
potongan daun bawang
minyak sayur untuk menumis

Cara membuatnya

  • Panaskan minyak sayur dalam kuali non stick dan tumis kedua-dua bawang hingga naik baunya
  • Masukkan kesemua sos dalam mangkuk dan tambahkan air  rebusan.Kacau rata.
  • Masukkan ke dalam kuali,dan tambahkan  serbuk pati daging,madu dan serbuk lada hitam.
  • Jika suka kuah banyak,tambahkan sedikit air rebusan dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
  • Akhir sekali masukkan potongan tomato dan daun bawang.
  • Kemudian masukkan Bebola daging dan gaul rata dengan sos.
  • Angkat dan hidangkan.

Sabtu, 17 September 2016

BEST BANANA BREAD

Assalam buat semua..
Buat Roti pisang dalam bekas aluminium macam ni mudah dan cepat masak.
Kalau nak bawa ke mana-mana atau nak bagi pada orang lain pun senang saja.
Untuk adunan yang saya buat ni dapat lah dalam 3 bekas kalau tidak di isi penuh sangat(Resepi sebenarnya menggunakan loaf pan 9x5x3 inci)
Teksturnya lebih kepada kek walaupun ia di tulis sebagai roti.
Resepinya saya adaptasi dari Joy of Cooking dan translate ikut gaya bahasa sendiri.Asal jadi ..sudah!
Let's try baking.

BEST BANANA BREAD

Bahan-bahan
1 3/4 tepung serbaguna
3/4 gula kastor
1sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam
2 biji telur gred A-pukul sedikit
1/2 cawan butter-cairkan dan sejukkan
3 biji pisang besar-hancurkan(1cwn.@1/2 cwn)
1sudu teh esen vanila

Hiasan/optional
walnut

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 180'c.
  • Sapukan butter dan taburkan sedikit tepung pada loaf pan/loyang sesuai.Ketepikan.
  • Dalam mangkuk besar,satukan tepung,gula kastor,baking powder,soda bikarbonat dan garam.Ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain satukan pisang hancur,telur,butter cair dan esen vanila.
  • Dengan menggunakan spatula,satukan adunan pisang dengan adunan tepung dan gaul rata.
  • Jangan over mix campuran ini supaya ia tidak menjadi keras dan liat.
  • Masukkan adunan ke dalam loaf pan dan dan taburkan walnut cincang di atasnya.
  • Bakar sehingga roti menjadi golden brown selama 1 jam bergantung pada oven masing-masing dan bila di cucuk dengan lidi ia tidak melekat.
  • Bila masak,sejukkan dahulu di atas wire rack dan baru lah di keluarkan dari loyang.
  • Hidangkan ketika ia masih suam.

Rabu, 14 September 2016

Sabtu, 10 September 2016

DURIAN CREPE

Assalam buat semua..
Sementara durian masih ada banyak ni boleh la buat Durian crepe pula.
Last sekali saya buat kira-kira 2 tahun lepas.
Lagi pun ada permintaan dari my bodyguard,katanya dah lama tak makan Durian crepe.
Terliur pula tengok orang duk post gambar durian crepe dalam FB katanya.Tengok gambar makanan juga ke?..
Ok lah mari kita buatkan nanti kempunan pula.

DURIAN CREPE

Bahan-bahan
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung kastard 
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
2 sudu besar butter cair atau minyak
2 sudu besar gula halus
3 sudu besar air
1 cawan susu cair/susu segar/santan
pewarna kuning/hijau
secubit garam
perisa durian/optional

200 ml whipping cream
isi durian secukupnya-di hancurkan.

Cara membuatnya

  • Satukan kesemua tepung dan ayak dalam satu bekas.
  • Kemudian campurkan dengan semua bahan lain dan kacau sebati.
  • Tapiskan dan letak pewarna.
  • Panaskan kuali non stick dan sapukan dengan sedikit minyak.
  • Apabila kuali sudah panas,masukkan adunan crepe dalam satu senduk dan buat sehingga habis.Ketepikan
  • Masukkan 200 ml whipping cream ke dalam bekas dan putar hingga kental.
  • Ambil sekeping crepe dan bentangkan biar bahagian yang licin berada di bawah.
  • Letakkan sesudu besar krim putar dan sesudu besar isi durian kemudian sesudu besar krim putar lagi.
  • Balutkan dengan cermat dan kemas.Buat hingga habis.
  • Susun dalam bekas dan letakkan di dalam peti sejuk.
  • Sedap di makan sejuk.

Selasa, 6 September 2016

TOFU TELUR BLACK PEPPER


Assalam buat semua..
Kali ini masak lagi resepi kesukaan saya ini..
Makan dengan nasi atau makan begitu sahaja pun boleh juga.
Campurkan dengan apa-apa saja sama ada isi ayam ,sayuran dan telur semuanya sedap belaka.
Let's try buat

TOFU TELUR BLACK PEPPER

Bahan-bahan
3 batang tofu telur-potong bulat
1/3 cawan karot parut halus
1/2 biji bawang besar-potong kiub
2 ulas bawang putih-cincang halus
daun sup-hiris halus
serbuk lada hitam
3 sudu besar sos lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu besar sos tiram
air secukupnya utk.kuah
tepung jagung utk.pekatkan kuah
minyak sayur

Cara membuatnya

  • Panaskan minyak dan goreng tofu hingga garing dan perang.Toskan.
  • Buang lebihan minyak dan tinggalkan dalam 4 sudu besar.
  • Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
  • Masukkan air secukupnya,sos lada hitam,sos tiram,serbuk lada hitam,kiub pati ayam dan karot parut.
  • Biarkan kuah hingga mendidih.
  • Bancuhkan tepung jagung dengan air dan masukkan ke dalam kuah untuk pekatkannya.
  • Sesuaikan rasa kuah dan bolehlah di angkat.
  • Masukkan kuah ke dalam mangkuk dan letakkan tofu telur yang telah di goreng tadi ke dalam kuah.
  • Taburkan hirisan daun sup di atasnya.
  • Sedia untuk di hidangkan.

Isnin, 5 September 2016

PUDING KASTARD JAGUNG

 Assalam buat semua..
Puding kastard jagung ni amat lembut dan sedap di makan time sejuk.
Senang dan cepat saja nak membuatnya
Sesiapa yang tak suka manis bolehlah adjust sukatan gulanya..
Resepinya pun ringkas sahaja dari Azie Kitchen.Thanks.
Let's try buat.

Bahan-bahan
1 cawan tepung kastard
1 1/2 cawan jagung manis /1 tin sweet corn
3/4 cawan gula pasir    
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair atau santan

Cara membuatnya

  • Campurkan semua bahan puding ke dalam periuk dan kacau rata.
  • Kemudian letakkan di atas api perlahan dan kacau sentiasa sehingga adunan pekat dan berkilat.
  • Tuang ke dalam loyang atau bekas acuan kecil.
  • Sejukkan dahulu sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk
*jika ingin membuat Puding kastard jagung koktel,masukkan buahan koktel dahulu ke dalam loyang sebelum di tuang adunan.


Khamis, 1 September 2016

GIRAFFE ROLL CAKE

 Assalam buat semua...
Saya menyiapkan sebiji kek gulung untuk di hantar pada abang Amzar kat hostelnya esok.
Tiap-tiap hujung minggu sekarang ni ada saja masakan ataupun kek yang perlu di buat untuk di bawa pulang ke hostel atau kami menghantarnya saja pada setiap hari Jumaat.
Tu la sukanya dia dulu bila dapat sambung belajar di sini,dekat pula dengan rumah.
Resepi asal dari Sweeten/FB @TastemadeSweeten
Resepi kat Sweeten mudah-mudah saja siap dengan tutorial videonya sekali..tinggal tak sempat nak buat jer.
Ada tiga jenis corak-Animal cake print roll,Zebra,Leopard dan Giraffe.
tapi saya cuba satu patern giraffe dulu.
Haruslah props gambar kena ada pokok kan.
Keknya amat gebu dan lembut saja,nanti nak buat lagi.
Let's try baking

GIRAFFE ROLL CAKE

Bahan-bahan
3 biji telur kuning
3 biji telur putih
35 gm air
30 gm minyak sayur
15 gm gula kastor utk. telur kuning
45 gm gula kastor utk. telur putih
65 gm tepung gandum
10 gm serbuk koko

krim coklat
200 ml krim putar
50 gm coklat masakan
*masak double boiler dan sejukkan dalam peti ais untuk di sapu pada kek.

Cara membuat kek

  • Asingkan telur kuning dan telur putih.
  • Tambahkan air,minyak sayur dan gula ke dalam telur kuning dan putar sebati.
  • Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan gaul rata.
  • Dalam bekas lain,putar krim dan tambah gula sedikit demi sedikit.
  • Putar sehingga krim stiff peak.
  • Masukkan satu senduk adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dan gaul rata.
  • Kemudian tambah lagi adunan telur putih yang selebihnya dan gaul rata dengan spatula.
  • Ambil satu senduk kecil adunan dan gaul rata dengan serbuk koko.
  • Alaskan dulang kek dengan parchment paper.
  • Masukkan adunan koko ke dalam piping bag dan buat corak giraffe pada kertas.
  • Tutorial ada kat https://www.tastemade.com/videos/wild-roll-cake
  • Bakar selama 1 minit dengan suhu 180'c.
  • Keluarkan dari oven dan masukkan adunan selebihnya dan ratakan.
  • Bakar semula dalam oven selama 12 minit bergantung pada oven masing-masing dengan suhu 180'c.
  • Bila masak,sejukkan dahulu sebelum di sapu krim coklat.
  • Boleh juga letak potongan buahan segar seperti kiwi,peach dan strawberi jika suka.
  • Gulung kek perlahan-lahan dan kemas
  • Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum di makan.
  • Potong bahagian hujung kek untuk kelihatan kemas...enjoy!