Khamis, 31 Oktober 2019

MURTABAK AYAM MINI

Assalam buat semua..
Hari ini saya kongsikan satu resepi murtabak menggunakan kulit popia..
Sesuai untuk di simpan lama di bahagian frozen.
Goreng sebentar dulu,sejukkan barulah di simpan.
Intinya juga boleh di pelbagaikan ikut kesukaan masing-masing.
Di Kelantan murtabak di cicah dengan kuah cuka warna merah.
Ada juga orang suka cicah dengan kuah kari.
Ok..Let's try buat.

MURTABAK AYAM MINI

Bahan-bahan
kulit popia secukupnya
2 biji telur
daun sup/bawang-hiris
garam secukup rasa
sedikit tepung gandum,bancuh air untuk di jadikan gam.

Bahan inti.
isi ayam cincang
ubi kentang-dadu kecil
lobak merah-dadu kecil
1 paket rempah kari daging
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar-dadu
garam,gula dan air secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya

  • Bagi menyediakan inti,tuang sedikit minyak masak,tumis kesemua bawang hingga wangi.
  • Masukkan rempah kari yang telah dicampurkan air.
  • Tumis hingga pecah minyak.
  • Seterusnya masukkan isi ayam,lobak merah,kentang.
  • Masukkan air secukupnya dan biarkan semua bahan-bahan masak.
  • Setelah inti hampir kering,perasakan dengan garam,gula secukup rasa dan serbuk perasa jika suka..
  • Masak hingga inti betul-betul kering.Sejukkan.
  • Untuk membuat murtabak,pecahkan telur,pukul dan masukkan sedikit garam.
  • Masukkan inti yang di masak tadi.
  • Tambahkan daun sup/bawang jika suka.Kacau sebati.
  • Ambil kulit popia,letak atas dulang,ambil inti dan lipat popia dengan kemas.
  • Gam hujung dengan bancuhan tepung gandm dan buat hingga habis.
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan goreng murtabak mini hingga perang dan keemasan.
Untuk kuah merah
cuka makan
bawang besar-hiris nipis
air secukupnya
pewarna merah
garam dan gula secukup rasa.
*Campurkan kesemua sekali dan gaul rata.

Rabu, 30 Oktober 2019

AYAM MASAK MERAH

Assalambuat semua..
Ayam Masak Merah ni di makan bersama Nasi Hujan Panas.
Saya menggunakan resepi yang mudah saja.
ia juga sesuai di makan dengan pelbagai jenis nasi yang lain.
Let's try buat.

AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
sedikit garam dan kunyit
*potong kecil ayam dan gaul dengan garam dan kunyit
Biarkan sebentar.

Bahan kisar
1 cm halia
6 ulas bawang putih
1 labu bawang Holland
2 batang serai

6 sudu besar cili kering kisar
4 sudu besar sos tomato
6 sudu besar sos cili Thai
1 biji buah tomato-belah 6
garam dan gula melaka secukup rasa

Bahan hias
bawang Holland-potong bulat
hirisan daun ketumbar

Cara membuatnya

  • Goreng ayam setengah masak dan ketepikan.
  • Tumis bahan kisar kecuali sos sehingga naik baunya.
  • Masukkan sos tomato,sos cili Thai.Tumis sehingga naik minyak.
  • Masukkan garam dan gula melaka secukup rasa.
  • Masukkan ayam yang telah di goreng tadi dan tambahkan sedikit air.
  • Biarkan kuah jadi pekat sambil di kacau sekali-sekala.
  • Bila hampir siap masukkan bawang besar potong bulat dan buah tomato.
  • Taburkan sedikit daun ketumbar cincang semasa menghidang.

Selasa, 22 Oktober 2019

NASI HUJAN PANAS

Assalam buat semua..
Ku sangkakan panas hingga ke petang,rupanya hujan di tengahari..
Sesekali ku rasa teringinnn....masak nasi macam ni sedap juga,
tambahan pula kalau menggunakan beras Basmathi.
Tapi pada hari di mana semangat nak memasak begitu tinggi,
beras Basmathi tiada dalam simpanan pula..
Jadi..saya guna beras biasa saja lah.
Pewarna pula,saya tak letak banyak..cukup nampak kaler-kaler sikit saja.
Ok..let's try masak.

NASI HUJAN PANAS

Bahan
2 cawan atau 420 gm beras Basmathi
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
2 buah pelaga
2 bunga lawang
3 cengkih
3 ulas bawngn merah
2 ulas bawang puith
2 helai daun pandan
1 cawan atau 250 ml susu cair
2 cawan atau 500 ml air(bergantung pada jenis beras)
1 sudu kecil garam
kacang gajus(saya guna gajus readymade salted caramel)
kismis
pewarna makanan

Cara membuatnya

  • Cincang halus bawang merah dan bawang putih\tumbuk\blend.
  • Cairkan minyak sapi dan masukkan bahan rempah kering,kacau sebentar. 
  • Masukkan bawang cincang dan tumis hingga naik baunya.
  • Masukkan daun pandan yang telah di simpul.Tumis sebentar lagi.
  • Masukkan susu cair dan air dan kacau rata.
  • Tambahkan garam dan biarkan mendidih.
  • Masukkan kismis dan beras yang telah di basuh.
  • Pindahkan kesemua ke dalam rice cooker dan masukkan kismis.
  • Biarkan nasi masak,kemudian buat beberapa  lubang dalam nasi menggunakan chop stik.
  • Letakkan pewarna ke dalam lubang-lubang tersebut dan masak nasi selama 5 minit lagi.
  • Bila dah sedia,gaul nasi menggunakan senduk dan warnanya akan bercampur.
  • Sedia untuk di hidangkan.

Isnin, 21 Oktober 2019

MANGO PANNA COTTA

 Assalam buat semua
Itallian Dessert yang menjadi kesukaan saya,dulu,kini dan selamanya.
Panna cotta ni boleh di pelbagaikan penggunaan buah-buahan atau bahan lain di atasnya.
Ikut kreativiti dan kesukaan masing-masing la yer.
Letak dalam peti sejuk,lepas makan nasi boleh la menikmatinya,best sangat.
Selalunya bahagian atas,saya letak puri buah.
Tapi kali ni saya,letak potongan buah di gabungkan dengan kristal jelly.
Nampak lebih menarik.
Resepi ini tidak menggunakan krim putar,hanya susu sahaja.
Let's try buat.
                   
MANGO PANNA COTTA

Bahan
16 gm Gelatin Halagel
6 sudu besar air
5 cawan Full Cream milk
1/2 cawan gula/ikut manis sendiri
2 sudu kecil esen vanilla
1 kotak Kristal Jelly Mango
buah mangga masak secukupnya-potong kiub

Cara membuatnya
  • Larutkan Gelatine dengan air dan kacau sebati.Ketepikan
  • Masak dengan api sederhana,susu,gula dan esen vanilla.
  • Bila dah mendidih,tambahakn gelatine larut tadi dan kacau rata.
  • Masukkan ke dalam acuan pilihan
  • Sejukkan semalaman di dalam peti ais.
  • Ambil buah mangga kiub,letakkan di atas lapisan bawah yang sudah beku.
  • Masak Kristal Jelly ikut arahan di kotak.
  • Bila mendidih,padamkan api. 
  • Curahkan perlahan-lahan ke atas buahan potong tadi.
  • Sejukkan semula di dalam peti sejuk dalam 4 jam.
  • Sedia untuk di makan sejuk-sejuk 

Kenangan terindah..

  Budak muka cina yang dah tamat belajar setakat ini dulu..katanya.
                                       
 Nak buat outdoor,dah orang bagi pinjam jubah konvo selama seminggu.
Namanya Che Nur Afiqah Bahirah binti Che Zamri
Anak sulung yang namanya panjang..masa tu tengah excited dapat anak perempuan
Anak yang di nantikan.
Lokasi di Pantai Senok ,Tawang,Bachok,Kelantan.
Alhamdulillah kakak lulus cemerlang dengan Ijazah Kelas Pertama Kepujian. Terimakasih Ya Allah.

Jumaat, 18 Oktober 2019

IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI

Assalam buat semua..
Macam-macam resepi dah saya buat dengan Ikan Siakap ni.
Semua pun sedap belaka.
Masak kat rumah pun,tapi macam makan kat kedai.
Pastu kita hias sikit-sikit,biar nampak cantik.
Resepi hari ini pun bagi selera saya sedap juga.
Sesuai di makan bersama Nasi putih.
Let's try masak.

IKAN SIAKAP TIGA RASA ALA THAI

Ikan Siakap-
lumur garam,kunyit dan tepung jagung

Bahan tumis
1 biji bawang besar atau bawang Holland
3 ulas bawang putih-cincang halus
1 inci halia-ketuk
1 batang serai-hiris halus

Bahan sos
2 senduk kecil cili kering kisar
3 sudu besar sos cili Thai/sos Mae Phranom
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram

Bahan tambahan
lobak merah-dadu
nenas-dadu
1 biji tomato-dadu
5-10 biji cili padi-potong halus
1 biji cili merah besar-dadu
sedikit air -untuk kuah
1 kiub pati ayam
daun ketumbar siam-hiris halus
daun limau purut-buang tulang dan hiris halus
daun salad-untuk hiasan

Cara membuatnya

  • Goreng ikan sehingga agring dan ketepikan.
  • Panaskan minyak,tumis bahan hiris sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar serta kesemua sos.
  • Tambahkan air secukupnya.dan biarkan mendidih.
  • Masukkan kiub pati ayam dan kacau sebati.
  • Masukkan sayurdan nenas dadu tadi.
  • Curahkan kuah ke atas ikan goreng tadi.
  • Taburkan daun limau purut dan daun ketumbar.
  • Sedia untuk di hidangkan.


RINDU BERTANDANG LAGI...


Ahad, 13 Oktober 2019

KEK SPAN MARBLE

Assalam buat semua..
Sekarang ni suka makan kek yang jenis kosong macam ni pula.
Kek yang mewah dan sarat dengan hiasan tu rasanya sudah tidak berapa sesuai dengan saya.
Kalau sekali-sekala nak buat untuk harijadi seseorang tu bolehlah rasanya.
Di samping mencuba resepi baru.
Ok,hari ni kita kongsikan resepi kek span mudah.Saiznya kecil sahaja.
Let's try baking

KEK SPAN MARBLE

Bahan-bahan
3 biji telur
1/2 cawan gula
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/4 cawan susu cair
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar serbuk koko/coklat atau kopi emulco
secubit garam

Cara membuatnya

  • Ayak tepung gandum bersama baking powder dan panaskan oven.
  • Putar kesemua bahan kecuali minyak masak dan serbuk koko hingga ringan dan gebu.
  • Bila dah putih dan gebu,berhenti putar dan kaup-balik minyak masak ke dalam adunan.
  • Jangan terlebih gaul.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  • Satu adunan di biarkan plain dan satu lagi di campur serbuk koko dan gaul rata.
  • Alas loyang 5 atau 6 inci dengan baking sheet.
  • Lapiskan adunan plain dan koko selang seli hingga habis.
  • Hentak perlahan adunan kek sebelum di masukkan ke dalam oven bertujuan untuk membuang udara berlebihan.
  • Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 35-40 minit bergantung pada oven masing-masing.
  • Bila sudah masak,keluarkan dari loyang ,sejukkan sebentar di atas redai kek dan terus letak di atas papan kek.

Rabu, 2 Oktober 2019

KERABU PERUT

Assalam buat semua..
Resepi untuk hari ini simple dan cepat cara nak membuatnya
Cuma gaul-gaul sahaja ..dah siap
saya menggunakan perut frozen yang dah siap di rebus kat Pasaraya Mydin
cuma rebus semula untuk melembutkannya
Let's try buat.

KERABU PERUT

Bahan-bahan
1/2 kg.perut-celur dan toskan
1 labu bawang besartomato,lada merah dan hijau.
beberapa biji cili padi
daun ketumbar siam
1 biji pauh muda-cincang
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
1 biji tomato
jus limau nipis
sos ikan
sos Mae Phranom

Cara membuatnya

  • Hiris nipis bawang besar,tomato,lada merah dan hijau.
  • Gaul kesemua bahan.
  • Tambahkan sos ikan,limau nipis dan sos Mae Phranom secukup rasa.
  • Sesuaikan rasanya dan bolehlah di hidangkan.