Hari ini saya kongsikan satu resepi murtabak menggunakan kulit popia..
Sesuai untuk di simpan lama di bahagian frozen.
Goreng sebentar dulu,sejukkan barulah di simpan.
Intinya juga boleh di pelbagaikan ikut kesukaan masing-masing.
Di Kelantan murtabak di cicah dengan kuah cuka warna merah.
Ada juga orang suka cicah dengan kuah kari.
Ok..Let's try buat.
MURTABAK AYAM MINI
Bahan-bahan
kulit popia secukupnya
2 biji telur
daun sup/bawang-hiris
garam secukup rasa
sedikit tepung gandum,bancuh air untuk di jadikan gam.
Bahan inti.
isi ayam cincang
ubi kentang-dadu kecil
lobak merah-dadu kecil
1 paket rempah kari daging
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar-dadu
garam,gula dan air secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya
- Bagi menyediakan inti,tuang sedikit minyak masak,tumis kesemua bawang hingga wangi.
- Masukkan rempah kari yang telah dicampurkan air.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Seterusnya masukkan isi ayam,lobak merah,kentang.
- Masukkan air secukupnya dan biarkan semua bahan-bahan masak.
- Setelah inti hampir kering,perasakan dengan garam,gula secukup rasa dan serbuk perasa jika suka..
- Masak hingga inti betul-betul kering.Sejukkan.
- Untuk membuat murtabak,pecahkan telur,pukul dan masukkan sedikit garam.
- Masukkan inti yang di masak tadi.
- Tambahkan daun sup/bawang jika suka.Kacau sebati.
- Ambil kulit popia,letak atas dulang,ambil inti dan lipat popia dengan kemas.
- Gam hujung dengan bancuhan tepung gandm dan buat hingga habis.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper dan goreng murtabak mini hingga perang dan keemasan.
Untuk kuah merah
cuka makan
bawang besar-hiris nipis
air secukupnya
pewarna merah
garam dan gula secukup rasa.
*Campurkan kesemua sekali dan gaul rata.