Hari ini di Kota Bharu,Klate adalah hari terakhir cuti sekolah selama seminggu.
Esok sekolah dah di buka semula.,.teruskan rutin hidup seperti biasa.
Seminggu ni sibuk makan kenduri sini-sana,jalanraya pun kadang-kadang jem teruk.
Dalam pada dok gi kenduri sampai tujuh tempat,sempat lagi saya curi-curi masa masuk dapur.
Let's try baking.
RICH CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
Bahan A
2 biji telur
1/2 cawan gula perang
100 ml susu segar
120 ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
Bahan B
190 gm tepung gandum
1 sudu teh double action baking powder
1/2 sudu teh baking soda
1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan coklat cip
Cara membuatnya
- Satukan semua bahan A dan ayakkan bahan B ke dalam bahan A.
- Gaul rata.Jangan terlebih gaul.
- Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam cawan cupcake/muffin.
- Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 20 minit bergantung pada oven masing-masing.
125 gm krim putar
25 gm serbuk koko
30 gm gula halus
1/2 sudu besar serbuk nescafe/mocha paste
1/2 sudu besar gelatine
2 susu besar air panas
Cara membuatnya
- Satukan air panas dan serbuk gelatine.Kacau sebati.
- Putar krim hingga kental.
- Tambahkan serbuk koko,gula,serbuk Nescafe/Mocha paste.
- Pukul dengan kelajuan perlahan.
- Akhir sekali masukkan larutan gelatine.Kacau rata.
- Biarkan sekejap di dalam peti ais sebelum di paipkan di atas kek.
- Hias mengikut kesukaan.