Khamis, 30 Disember 2021

JEJARI ROTI COKLAT

Assalam buat semua
Kudapan yang di buat dari roti putih
Sedap di makan begitu saja
Tahan beberapa hari jika di sinpan di dalam bekas kedap udara dan di letakkan di dalam peti ais
Let's try buat 

JEJARI ROTI COKLAT

Bahan
1 bungkus roti sandwich

Bahan salutan
Coklat masakan
Mentega
Nestum

Cara membuatnya
1.Roti di potong jejari
2.Susun di dalam loyang dan bakar hin-gga garing di kedua belah.
3.Sejukkan sebentar.
4.Cairkan coklat masakan dan mentega secara double boiler.
5.Celupkan roti tadi dan golekkan ke dalam nestum.
6.Susun di atas loyang dan masukkan sebentar ke dalam peti sejuk.
7.Buat sehingga habis.

Rabu, 8 Disember 2021

KEK SPAN VANILA

Assalam buat semua..
Saya suka buat kek seperti ini
Sentiasa ada rasa ingin belajar dan mantapkan skil buat bunga dan susun di atas kek
Tapi itu lah,masa sentiasa tidak mencukupi untuk lama-lama berada di dapur.
Kena tunggu cuti panjang.
Ni pun saja-saja cuba buat untuk anak-anak makan
Kredit to Azlita Masam manis
Let's try buat

KEK SPAN VANILA

Bahan
4 biji telur gred A
180 gm.gula halus(saya kurangkan)
170 gm.tepung Superfine
70 gm.air
15 gm.ovalette
50 gm.minyak jagung
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
1.Ayak tepung Superfine dan Baking powder
Lebih elok jika di ayak 3 kali.
2.Satukan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mesin pemutar kek.
3.Mula-mula putar dengan kelajuan perlahan kemudian bila semua bahan bergaul rata tambah dengan kelajuan tinggi.
4.Putar hingga ringan dan gebu.Tutup pemutar kek.
5.Tuangkan minyak jagung dan gaul rata adunan guna spatula.
6.Panaskan oven selama 15 minit.
7.Alas loyang bulat saiz 8" dan sapu mentega.
9.Tuang adunan dan ratakan.
10.Bakar dalam oven dengan suhu 170'c
 selama 30-35 minit bergantung pada oven masing-masing.
11.Bila sudah masak,sisipkan tepi kek dan keluarkan dari loyang.
12.Sejukkan dahulu sebelum di hias ikut citarasa sendiri.

*Saya hias kek ini dengan krim putar dan mango filing.

Khamis, 18 November 2021

KEK BATIK


 Assalam buat semua..
Dulu-dulu saya ingat kalau nak buat kek batik ni remeh dan susah.
Bila ketiga-tiga anak saya suka makan Kek batik,saya mula belajar membuatnya.
Tak susah seperti yang saya fikirkan sebelum ini.
Tidak perlu di bakar pun dan penuh dengan rasa coklat.
Sekarang ni dah macam-macam kek batik versi premium mula di buat.
Ok,nanti kita cuba kesemuanya.
Untuk hari ini saya buat Kek batik versi simple sahaja
Let's try buat.

KEK BATIK

Bahan
600 gm biskut marie
200 gm butter
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan air masak
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam

Cara membuatnya
  • Cairkan butter dengan api perlahan,masukkan susu pekat manis dan gaul rata.
  • Masukkan milo dan serbuk koko,garam,esen vanila dan  kacau rata.
  • Kacaukan telur,masukkan ke dalan adunan dan tambah air.
  • Biarkan seketika sambil di kacau semua biar bahan-bahan sebati.
  • Tutup api dan masukkan biskut marie yang telah di patah-patahkan.
  • Gaul biar rata.
  • Ambil bekas sesuai dan masukkan sedikit-sedikit sambil di tekan hingga padat.
  • Akhir sekali,ratakan aduan biskut dan tekan lagi supaya permukaan rata.
  • Jika ada adunan cair yamg lebih,boleh di ratakan di atasnya.
  • Sejukkan di dalam peti sejuk hingga keras. 




Rabu, 20 Oktober 2021

BUN INTI EPAL

Assalam buat semua
Bun kecil gebu ni boleh di olah buat macam-macam makanan kudapan.
Salah satunya di letak inti di atasnya. Intinya boleh di pelbagaikan ikut pilihan sendiri. 
Saya ada banyak epal dalam peti sejuk. 
Daripada di biarkan begitu saja, lebih baik di buat sesuatu.
Let's try buat. 

BUN INTI EPAL 
Bahan
10 biji bun kecil

2 biji epal merah
1 sudu besar instant custard
1/3 cawan cranberi atau kismis atau mixed fruits
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar mentega

125 gm. Cream cheese
1 sudu besar susu pekat manis

Cara membuatnya
1.Potong bahagian atas bun suoaya jadi rata
2.Gaulkan cream cheese dan susu pekat manis. 
3.Paipkan di atas bun tadi. 

Cara buat inti epal 
1.Potong dadu kecil epal.
2.Cairkan mentega dan masukkan epal. 
3.Tambah gula perang dan cranberi
4.Akhir sekali masukkan instant custard dan gaul rata. 
5.Ambil sesudu besar inti epal, letak di atas bun tadi. 
6.Bakar dalam oven pada suhu 140'c selama 15 minit. 
7.Sejukkan sebelum di hidang. 

Ahad, 17 Oktober 2021

LOADED POTATO

Assalam buat semua..
Saya buat Loaded Potato ni ala-ala KFC. 
Bekas tu re-use yang KFC punya nak bagi efek KFC 😊
Bila dah buat sendiri ada la tokok tambah sesedap rasa. 
Puashati makan... Ayam pop cornnya saya letak lebih. 
Let's try buat. 

LOADED POTATO
 
Bahan
Potato Russet-potong dan rebus
Mentega
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam

Isi dada ayam-potong kiub
Tepung bestari
1 tin sweet corn-toskan airnya
Sos cheese

Cara membuatnya
1.Lenyek kentang rebus bersama mentega
2.Tambah serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. 
3.Sesuaikan rasanya.
4.Tambahkan sweet corn dan gaul rata. 
5.Masukkan ke dalam bekas pilihan. 

Ayam PopCorn
6.Bancuh 2 sudu besar tepung Bestari dengan air.
7.Masukkan isi ayam. Rendam sekejap. 
8.Sementara itu, panaskan minyak. 
9 Toskan isi ayam dan masukkan ke dalam bekas bertutup. 
10.Taburkan tepung Bestari secukupnya dan kocok dalam bekas bertutup supaya bergaul rata. 
11.Goreng hingga masak.Toskan.

Cara hidang
12.Masukkan Ayam popcorn ke dalam bekas Potato. 
13.Taburkan Sweet corn selebihnya. 
14.Paipkan Sos cheese di atasnya. 
15.Sedia untuk di makan. 

Sabtu, 16 Oktober 2021

HATI AYAM GORENG KICAP

Assalam buat semua.
Menu ini saya masak buat makan tengahari.
Sedap di makan bersama nasi putih.
Anak-anak tak suka makan hati ayam,sudahnya terkumpul begitu saja di dalam peti ais. 
Let's try masak. 

HATI AYAM GORENG KICAP 
Bahan
6 ketul hati ayam -potong dua
serbuk kunyit
Sedikit garam

1/2 labu bawang bombay-potong nipis
5 ulas bawang putih -cincang
1 biji lada hijau-potong serong
Beberapa biji tomato ceri
daun bawang-potong 1 inci
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos lada hitam
Serbuk cukup rasa maggi

Cara membuatnya
1.Hati ayam di gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
2,Goreng separa masak.
3.Madukkan sedikit lebihan minyak ke dalam kuali.
3 Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
4.Masukkan serbuh jintan manis
 dan masak seketika. 
5.Masukkan kesemua sos.
6.Masukkan hati ayam dan gaul rata. 
7.Masak seketika dan perasakan dengan serbuk cukup rasa. 
8.Tambahkan daun bawang,cili hijau dan tomato ceri. 
9.Bolehlah di angkat. 

Sabtu, 25 September 2021

KEK MILO


 Assalam buat semua..
Kek Milo ni saya jumpa resepi kat FB. 
Kali pertama cuba buat dan rasanya sesuai dengan selera anak-anak saya. 
Kalau dah sesuai tu, sedap la kan. 
Saya ubah-suai kemanisan ikut kesukaan sendiri
Let's try baking

KEK MILO

Bahan
1 cawan milo
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas 
2 cawan tepung naik sendiri
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
  • Satukan milo,gula,susu pekat,minyak dan air panas  didalam periuk dan masak sehingga semuanya sebati. Ketepikan.
  • Pukul telur bersama esen vanila sehingga kembang.
  • Masukkan adunan milo ke dalam telur.Pukul sehingga rata.
  • Masukkan pula tepung dan gaul sehingga sebati.
  • Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Bahan topping
1/2 cawan milo
1 sudu besar mentega
1 sudu besar air panas
1/2 cawan susu pekat manis.

Masak kesemua bahan secara double-boil.
Jika pekat sangat,tambahkan air ataupun krim putar sehingga topping sesuai untuk di tuang ke atas kek.
Bila sudah bergaul rata,tuang ke atas kek.
Hias ikut citarasa masing-masing.

Rabu, 1 September 2021

ODEN


 Assalam buat semua.. 
Semalam saya cuba buat Oden,tapi tak pasti anak-anak suka atau tidak. 
Anak-anak saya jarang makan makanan sejuk-beku yang pelbagai perisa dan saiz itu. 
Saya gabung dengan mee segera Cintan yang di celur sekejap. 
Rupanya mereka tidak begitu suka sebab kuahnya rasa pedas untuk taste kami yang tidak suka makanan pedas. 
Perencah guna yang ready pack mungkin pedas sikit. 
Let's try buat. 

ODEN

Bahan
Frozen food pilihan
1 paket sederhana perencah Tomyam
1 paket sederhana perencah Asam pedas 
1 paket kecil perencah sup siam 
5 ulas bawang putih-cincang
2 sudu besar gula perang-pilihan. 
Garam jika perlu

Mee segera Cintan-celur sebentar

Cara membuatnya
1.Masukkan secukup air ke dalam periuk. 
2.Tambah bawang putih cincang dan kesemua bahan perencah.
3.Masak hingga mendidih. 
4.Sesuaikan rasanya. 
5.Masukkan kesemua frozen food pilihan. 
6.Tunggu sebentar dan bila kuah mendidih, tutup api. 
7.Hidangkan panas-panas dengan mee segera tadi. 

Rabu, 25 Ogos 2021

MUSHROOM SOUP

Assalam buat semua..
Mushroom soup ni adalah kesukaan anak-anak.
Biasanya ia di makan bersama Garlic bread. 
Tapi anak-anak suka makan dengan Roti Bun kecil yang saya salut dengan breadcrumbs dan di goreng .
Buat makan-makan di waktu petang
Ulang lagi esoknya pula buat sarapan pagi.
Ok let's try buat.

MUSHROOM SOUP

Bahan
500 ml full cream milk/fresh milk
300 ml air
1 tin sos cendawan ayam
1 tin cendawan butang-hiris atau cincang
1/2 cawan tepung gandum(untuk pekatkan kuah) 
1 kiub pati ayam
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Keju Cheddar parut(optional)
Serbuk lada hitam

Cara membuatnya
1.Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau rata. 
2.Masak dengan api sederhana hingga mendidih. 
3.Kepekatan kuah bergantung pada kesesuaian sendiri. 
4 Akhir sekali parutkan keju cheddar ke dalam kuah. Kacau rata. 
5.Sedia untuk di hidang. 

Bun goreng
20 biji bun kecil
2 biji telur-kacau
Breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng 

Cara membuatnya
1.Panaskan minyak dengan api sederhana. 
2.Celupkan bun dalam telur.
3.Salutkan dengan breadcrumbs. 
4.Goreng dan toskan.

Ahad, 15 Ogos 2021

KEK MENTEGA

Assalam buat semua.. 
Jam 0220 pagi,semasa catatan ini di buat
Mata masih belum mahu lelap.
Tulis saja resepi di sini
Kek Mentega yang selalu di buat di rumah ini. 
Sampaikan resepinya dah ingat dalam memori. 
Tidak begitu manis dan tidak muak. 
Let's try baking 

KEK MENTEGA

Bahan
6 biji telur gred A
160 gm gula kastor 
3 sudu besar susu pekat manis
150 gm. mentega- di cairkan
200 gm. tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya
1.Panaskan oven dan ayakkan tepung gandum dan baking powder.
2.Campurkan kesemua bahan kecuali mentega cair. 
3.Putar dengan kelajuan sederhana kemudian naikkan speed laju.
4.Bila adunan sudah putih dan gebu, masukkan mentega cair dengan cara kaup-balik sampai rata. 
5.Alas loyang 8x8 dengan baking sheet. 
7.Masukkan adunan dan lukis corak jika suka. 
8.Hentakkan loyang untuk keluarkan udara terperangkap .
9.Bakar dalam oven dengan suhu 140'c selama 45 minit hingga 1 jam bergantung pada oven masing-masing.
10.Bila sudah masak, keluarkan dari loyang dan letak di atas papan kek. 
11.Sedia untuk di hidangkan. 

Jumaat, 13 Ogos 2021

ROTI JALA

Assalam buat semua.. 
Saya buat Roti Jala ini sempena harijadi
Kakak Afiqah yang ke-26 tahun.
Tengok Roti jala yang cantik-cantik rasa teruja pula nak cuba buat sendiri. 
Walau tak secantik orang lain tapi puashati sebab anak-anak sukakannya.
Kuahnya Kari daging cincang campur karot. 

ROTI JALA

Bahan-bahan
3 cawan tepung gandum
3  1/2 cawan air
2 biji telur 
1/2 cawan minyak
Sedikit garam
Pewarna kuning

Cara membuatnya 
1.Satukan kesemua bahan dan blend.
2.Bila kesemua bahan bergaul rata, tapiskan. Bahagikan kepada dua bahagian.
3.Satu bahagian di letak pewarna kuning, satu bahagian lagi tanpa pewarna 
4.Masukkan adunan ke dalam bekas acuan Roti jala.
5.Sapukan sedikit minyak guna tisu pada kuali leper. 
6.Kiraikan kesemua adunan sampai habis. 


Isnin, 2 Ogos 2021

KOREAN GARLIC CHEESE BREAD


 Assalam buat semua..
Sedap jer makan roti ni..heaven!
Saya guna Bun readymade yang saiz kecil tu
Satu pek ada dalam 10 biji
Senang nak makan dan cepat habis. 
Let's try buat

KOREAN GARLIC CHEESE BREAD

Bahan sos bawang putih
Bawang putih-cincang
2 sudu makan mentega
1 biji telur
2 sudu makan mayonis
Parsley

Cara penyediaan
  • Cairkan mentega,Biarkan sejuk seketika.
  • Campurkan kesemua bahan dan gaul rata.
Bahan inti
250 gm cream cheese
2 sudu makan susu pekat

Cara penyediaan
  • Campur cream cheese dan susu pekat hingga sebati.
  • Masukkan ke dalam piping bag
Cara membuatnya
  • Roti bun belah 4.Paipkan bahan inti.
  • Sapukan sos bawang putih.
  • Jika suka boleh taburkan lagi parsley cincang di atas roti
  • Bakar dalam oven dengan suhu 150'c selama 15 minit ataupun roti kelihatan perang.

Jumaat, 23 Julai 2021

RENDANG DAGING

Assalam buat semua
Sudah lama tak masak rendang.. 
Rindu pula nak makan rendang dengan Pulut Kuning.
Kebetulan Azim request nak makan Rendang Daging
Terus jadi rajin masuk dapur ☺
Let's try buat

RENDANG DAGING
Bahan
1 kg. daging
6 sudu besar cili kisar
1 kg. santan pekat
4 sudu besar kerisik
2-4 helai daun kunyit-di carik
Garam, asam jawa, gula

Bahan A
8 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan B
2 inci lengkuas
7 batang serai-hiris
Bahan sangai,
2 sudu besar ketumbar
1 susu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih

Cara membuatnya
1.Kisar bahan A. 
2.Tapis airnya untuk kisar bahan B
3 Kalau tak cukup boleh tambah lagi air.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau
4. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak 
5. Masukkan bahan B & kacau hingga  sebati. 
Pastikan minyak banyak sesuai dengan kuantiti bahan tumis.
6.Masukkan daging dan gaul rata. 
7.Masak hingga daging empuk.Boleh tambah air jika nampak kering. 
8.Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. 
9.Masukkan sedikit daun kunyit hiris. 10.Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat.
11.Hidangkan rendang dan di tabur bawang goreng diatasnya. 


 

Sabtu, 10 Julai 2021

PUDING KOKTEL MINI

Assalam buat semua..
Selalunya buat Puding Koktel,untuk makan sendiri atau dibawa ke tempat bertugas.
Biasanya saya akan buat dalam bekas besar kemudian di potong-potong. 
Kali ini saya cuba buat dalam acuan kuih kecil. 
Nampak cantik dan mudah untuk di makan.
Let's try buat. 

PUDING KOKTEL MINI

Bahan
1 paket agar2 serbuk(Nona 10 gm.)
900 ml air
1 cawan susu cair
1 cawan air koktel
Gula secukup rasa
Sedikit garam
buah koktel secukupnya

Cara membuatnya
Masukkan serbuk agar-agar,gula,sedikit garam ke dalam periuk. 
Masak sampai mendidih. 
Bahagi adunan kepada dua bahagian. 
Satu bahagian, tambah susu cair.
Satu bahagian tambah air koktel(jernih). 
Masukkan agar-agar jernih ke dalam acuan kecil separuh sahaja. 
Bust sampai habis. 
Masukkan dua hirisan buah koktel.
Buat sampai habis. 
Letakkan sebentar di dalam freezer. 
Bila dan beku keluarkan dari freezer, cucuk dengan garfu. 
Masukkan lapisan susu pula hingga penuh acuan kecil. 
Pastikan bahagian agar-agar susu panas. Buat sampai habis.
Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku. 
Keluarkan dari acuan(cungkil dengan lidi satay).
Boleh lah di hidangkan. 

Sabtu, 3 Julai 2021

TERUNG GORENG KICAP

Assalam buat semua.. 
Hari ini saya masuk bertugas jam 1400.
Seawal jam 0730 dah masuk dapur
Masak lauk dan nasi untuk makan pagi. 
Biasa lah di Kota Bharu ni makan nasi di waktu pagi.
Untuk sayur, saya buat Terung goreng. 
Tinggal di kampung ni, orang-orang tua yang suka tanam sayur sangat murah hati. 
Selalu saja bagi sayuran mereka yang di tanam sendiri.
Segar saja sebab baru di ambil dari pokoknya. 
Let's try masak.

TERUNG GORENG KICAP

Bahan
3 biji terung
1 biji telur
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam

Kicap
Bawang merah
Cili padi 
Bawang goreng

Cara membuatnya
Belah dua terong dan potong serong.
Pecahkam telur dan kasukkan serbuk lada sulah dan serbuk pada hitam. 
Kacau sebati. 
Panaskan minyak dan crlupkan terung je dalam telur. 
Goreng dengan api sederhana.
Toskan minyak. 
Telur yang lebih di goreng garing,di hancurkan dan toskan minyaknya.
Letak semua terung siap goreng dalam pinggan.
Taburkan telur goreng hancur, potongan nipis bawang dan cili padi dan bawang goreng. 
Renjiskan kicap. 
Akhir sekali taburkan sedikit serbuk Lada sulah.
Boleh lah di hidangkan. 

Rabu, 30 Jun 2021

AKOK


 Assalam buat semua
Kuih Akok memang popular di Kelantan
Dalam Bulan Ramadan, kuih Akok menjadi pilihan untuk juadah berbuka
Yang paling best Kuih Akok ini jika di bakar secara trasitional.
Guna arang atau tempurung kelapa dan dapur bakar dulu-dulu.
Aroma dan rasanya lebih hebat.
Akok yang saya buat ni guna cara moden .
Acuannya guna pembakar Kek cawan Trio.
Ok let's try buat

AKOK
Bahan
7 biji telur gred A
1 cawan gandum
1 cawan santan
1 cawan air
3 keping gula melaka
2 helai daun pandan
Sedikit garam

Cara membuatnya 
Ambil daun pandan,gula melaka dan 1 cawan air.
Masak hingga gula melaka cair.
Sejukkan sebentar.
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender  kecuali daun pandan
Kisar hingga sebati.
Panaskan pembakar kek cawan Trio.
Kemudian masukkan adunan Akok dan bakar hingga masak
Pembakar akan berbunyi 'pop'menandakan Akok sudah masak. 

Jumaat, 11 Jun 2021

ROTI CHEEZY GARLIC MAYO

Assalam buat semua
Petang ni saya olah roti bun panjang, tambah-tambah isian atasnya dan di bakar.
Sedap di makan panas-panas. 
Pada asalnya nak guna roti burger
Tapi dah habis pula,mujur lah jumpa roti bun panjang ni. 
Ok let's try buat. 

ROTI CHEEZY GARLIC MAYO

Bahan
1 paket roti bun(10 biji)
Sosej ayam-celur sekejap

Bahan topping
1 biji telur
6 ulas bawang putih-cincang
2 sudu besar mentega
3 sudu besar mayonis

1 tangkai daun ketumbar-potong halus
Sos cheese
Keju Mozarella
Serbuk lada sulah

Cara membuatnya
Buang bahagian kerak atas roti. 
Susun roti dalam loyang, tidak perlu di pisahkan.
Campur semua bahan topping dalam bekas dan gaul rata.
Sapukan di atas roti.
Taburkan daun ketumbar yang di hiris halus. 
Taburkan sosej ayam yang di potong kecil-kecil. 
Taburkan serbuk lada sulah.
Taburkan keju Mozarella
Akhir sekali paipkan sos cheezy di atasnya. 
Bakar dalam oven dengan suhu 150'c sehingga keju cair. 

Selasa, 8 Jun 2021

YEE MEE SIZZLING


 Assalam buat semua.. 
Lama dah tak datang sini 
Hari-hari rasa nak datang tapi selalu saja tak berkesempatan  
Ada saja urusan dunia yang lebih memerlukan komitmen. 
Hari-hari pegang telefon
Tapi tak sempat menulis.

Tiba lah pada waktu ini
Saya tulis resepi Yee Mee Sizzling
Let's try buat

YEE MEE SIZZLING
Bahan
Yee mee
4 ulas bawang putih-cincang
2 inci halia-hiris
7 batang cendawan Shiitake-hiris
3 biji cili kering
1 1/2 kiub pati ayam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu kecil lada hitam-tumbuk kasar
1 mangkuk kecil dada ayam
1 mangkuk kecil kicap lemak manis
2 sudu besar tepung jagung
1 ikat sayur Pak Choy
1 liter air

Cara membuatnya
Panaskan sedikit minyak, masukkan 1 sudu besar minyak bijan. 
Tumiskan bawang putih, halia, cili kering hingga naik bau. 
Masukkan air, kiub pati ayam, kicap lemak manis,sos tiram, kicap cair dan lada hitam. 
Kuah dah mula mendidih masukkan dada ayam dan cendawan.
Bancuh tepung jagung dengan sedikit air.
Masukkan ke dalam kuah dan kacau rata.
Masak hingga kuah agak pekat. 
Dah siap, tutup api. Panaskan non-stick pan atau hot plate. 
Dah panas masukkan kuah Sizzling dan letak 1 sanggul Yee mee(rendam sebentar dalam air panas biar terlerai.
Susun sayur Pak Choy,pecahkan telur,.
Biarkan sekejap dan tutup api.
Boleh lah di hidangkan. 

Sabtu, 3 April 2021

ENOKI GORENG RANGUP


 Assalam buat semua..
Saya goreng cendawan ni buat makan -makan di waktu petang. 
Krisis makanan sungguh loni.
hilang selera makan nasi dan kalau makan pun kudapan atau buah-buahan. 
Berat badan pun dah kurang sedikit demi sedikit
Mungkin faktor usia yang semakin tua. 
Ringkas saja resepi ni,guna bahan readymade
Let's try masak

ENOKI GORENG RANGUP 

Bahan
2 paket cendawan Enoki
1 biji telur
1 cawan tepung BESTARI spicy

Cara membuatnya
Potong akar Enoki dan cerai-ceraikan
Kacau telur dan masukkan enoki 
Panaskan minyak untuk menggoreng
Salutkan dengan tepung BESTARI 
Goreng ngan api sederhana hingga keperangan. 
Toskan minyak
Bolehlah dihidangkan dengan sos ataupun di makan begitu saja. 

Ahad, 21 Mac 2021

 Assalam buat semua.. 

SAJAK HUJUNG DISEMBER
oleh Rosli K Matari
Puisikatapilar

Tinggal padaku
mawar basah, titik hujan
senja dan deru angin

Pada cemara
bagai kudengar lagi
bila, entah rubaiyat

Seakan-akan lirik 
yang masih tinggal
berulang-ulang kudengar

apakah yang harus 
kudendang,wahai sepi
bayang dan mimpi? 

ah, kau kekasih yang pergi
tidak pernah selesai
kukenang. 

Sabtu, 20 Mac 2021

KEK KUKUS PUTIH TELUR




 Assalam buat semua.. 
Dalam freezer ada tiga bekas putih telur lebihan dari buat biskut. 
Yang hanya menggunakan telur kuning sahaja. 
Saya simpan dalam bekas plastik bertutup dan letak di tempat dingin-beku. 

Cari-cari resepi kat Google maka terjumpa la resepi Kek Kukus putih telur ni. 
Tekstur kek ringan dan gebu sahaja. 
Let's try baking. 

KEK KUKUS PUTIH TELUR
Resepi:Zuita Aisyah

Bahan
500 ml putih telur
230 gm. gula kastor(Saya guna 180 gm)
200 gm. tepung gandum
100 ml. Susu cair
50 gm. butter cair
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar Ovalette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh Soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pes pandan, mocca/coklat,strawberry

Cara membuatnya
Putar putih telur, gula, ovalette hingga kembang dan putih. 
Ayak tepung gandum,baking powder dan soda bikarbonat. 
Campurkan susu dan mentega cair. 
Tambahkan campuran tepung yang telah di ayak tadi. 
Putar rata. 
Tambahkan campuran susu dan esen vanila. 
Putar sebati. 
Panaskan periuk kukus. 
Bakar hingga masak. 

Bahagikan kepada 4 warna
Warna pink dan pes strawberi 
warna hijau dan pes pandan
Warna coklat dan pes mocha
Warna putih (esen vanila) 

Ambil acuan /bekas kesukaan.
Masukkan adunan warna pink dahulu.
Kukus selama 7-8 minit. 
Diikuti warna hijau(pandan) 
Kukus lagi sampai habis adunan
Adunan akhir sekali, kukus selama 15-20 minit. 

Jumaat, 12 Mac 2021

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Assalam buat semua
Hari ini 28 Rejab,hari Jumaat yang mulia,penuh dengan ketenangan.
Cuaca di Kota Bharu sekarang amat panas sekali,tiada awan pun awan tebal.
Saya buat Agar-agar santan ini untuk di letak dalam peti sejuk.
Musim-musim panas ni sedap di makan ketika cuaca panas.
Tiada berita yang menarik sangat di Kota Bharu buat masa ini.
PKPB masih di teruskan lagi dengan kebenaran rentas daerah sahaja.
Saya pun dah selesai ambil Vaksin Pfizer-BionTech dose pertama pada 5/3/2021.
Kerana Allah Taala...

Let's try buat

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA

Bahan
Agar-agar tali(35 gm)
2 cawan santan pekat
2 biji telur
2 keping gula melaka
1/2 sudu teh garam halus
1000 ml air
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna coklat
gula pasir secukup rasa
2 helai daun pandan

Cara membuatnya
  • Masak agar-agar dengan air dan daun pandan sehingga larut.
  • Masukkan gula melaka,garam,pewarna coklat dan gula(ikut manis sendiri).
  • Kacau sebati santan dan telur.
  • Masukkan perlahan-lahan sambil di kacau adunan agar-agar.
  • Biarkan ia mendidih sekali lagi sambil di kacau perlahan.
  • Masukkan ke dalam bekas sesuai,tunggu sejuk dahulu,baru di masukkan ke dalam peti sejuk.

Jumaat, 26 Februari 2021

MASAK LEMAK PERUT MUDA

Assalam buat semua.. 

Kun Fayaa Kun itu milik Allah selamanya. 
Hari ini seharian saya berada di Pulau Pinang menyelesaikan hal Azim. 
Bertolak dari Kota Bharu jam 0530 pagi dan pulang semula ke Kota Bharu jam 1730.
Melepasi 15 road block di masa PKP ini.
Sempat lagi update resepi di sepanjang perjalanan
Saya kongsi satu resepi Masak Lemak Perut muda.
Pertama kali di cuba. 
Perut muda di isi dengan telur.
Nampak macam Telur Ikan bila sudah masak.
Kuahnya saya buat cair sikit,tak begitu suka kuah santan yang terlalu pekat.
Sedap di makan bersama nasi putih. 
Hihi..gambar kurang kemas sikit,selalu saja nak cepat sampai lupa nak lap mangkuk.
Ada orang tu sampai dua kali tambah nasi.
Awak teringin?...cuba lah masak.  
Let's try masak. 

MASAK LEMAK PERUT MUDA

Bahan
1/2 kg. perut muda
250 gm. Santan pekat/secukupnya
2 biji cili padi
2 biji cili hijau 
1 batang timun-belah dua, potong serong
2 asam keping
Serbuk cukup rasa Maggi
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar
1 inci Kunyit hidup
6 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
1 sudu besar Biji ketumbar
3 biji Buah keras
1/2 inci Lengkuas
2 biji cili padi

Bahan isian
6 biji telur gred A
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Sedikit garam

Cara membuatnya
Basuh perut muda hingga bersih dan ikat dengan benang kuat-kuat di hujungnya. 
Kacau telur dengan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan sedikit garam.
Masukkan bancuhan telur ke dalam perut dengan menggunakan corong.
Ikat hujung satu lagi dengan kemas. 
Masukkan perut ke dalam periuk dan rebus dengan api sederhana hingga perut masak. 
Ketepikan. 

Untuk kuah
Kisar kesemua bahan lain. 
Masak bahan kisar dan tambah air rebusan perut.
Bila sudah mendidih, tambahkan perut dan air rebusan selebihnya.
Masak sebentar lagi sampai mendidih. 
Tambahkan santan, asam keping, garam, gula dan serbuk cukup rasa. 
Tambah timun dan lada hijau serta cili padi.
Masak sebentar lagi sambil di kacau sekali-sekala. 
Sesuaikan rasanya dan boleh lah di angkat. 

Selasa, 23 Februari 2021

KETIKA HARI HUJAN

Assalam buat semua 
Puisi Ghazali Sulong
TukangPuisiKatapilar

KETIKA HARI HUJAN

Walau sebesar mana matahari kau lukiskan di kanvas,
cahayanya cair di keluhmu.
Titis-titis air meratakan lazuardi
sehingga kehilangan warna.
Kecuali
Rindu hujan beradu di dagu
Malamnya, 
Hari kian melarut pekat ke dalam kelat kopi, 
semuanya senyap.
Kecuali 
Rindu yang merayap di sebalik awan gelap sehingga esok paginya kau bercerita:

Telah ku lukiskan bulan di mimpi hari
dengan tangga menembus awan,
Namun hari ini aku masih menunggu di beranda
Dan hujan tak pernah ingin berhenti.

Jumaat, 19 Februari 2021

PUDING KARAMEL

Assalam buat semua..
Dessert yang sangat di sukai oleh big boss. 
Saya usaha belajar membuatnya sampai jadi. 
Alhamdulillah boleh lah buat untuk makan sendiri.
Kena buat siap-siap letak dalam peti sejuk.
Malam-malam big boss suka buka peti sejuk.
Kebiasaannya saya buat dalam loyang besar tapi kali ini saya guna bekas kecil-kecil.
Lagi mudah nak makan 
Awak terliur tak?  
Let's try buat. 

PUDING KARAMEL

Bahan
5 biji telur(saya guna gred double A)
1 tin susu cair
150 ml. air
1 sudu teh esen vsnila
2 sudu besar gula
Sedikit garam
1 sudu teh instant kastard

Untuk. Karamel
6 sudu besar gula pasir
3 sudu hesar air panas

*Masak gula dengan api perlahan hingga  cair dan berwarna perang gelap. 
Masukkan air panas dan kacau rata. 
Masukkan ke dalam loyang tadi.

Panaskan periuk kukus. 
Masukkan telur ke dalam mangkuk dan kacau perlahan. 
Tambahkan susu cair, air, garam, gula dan instant kastard. 
Tapiskan adunan. 
Masukkan ke dalam bekas kecil/loyang
Kukus sampai masak. 
Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari bekas/loyang. 
 

Khamis, 18 Februari 2021

PAD KRAPOW BEEF


 Assalam buat semua..
Sebelum PKP bermula tahun lepas,saya terjumpa hidangan Daging goreng pedas yang sedap ini di sebuah kedai makan di Kota Bharu.
Ejaannya ada yang Pad Kra Pao,Phat Kaphrao dan juga Pad Krapow tetapi ia memberi maksud yang sama iaitu Selasih goreng.
Phad Kra Pao Gai atau Daging cincang pedas adalah hidangan istimewa masyarakat Selatan Thai.
Begitu juga saya,tak oder yang lain dah,kalau masuk kedai makan yang ada menu ini.
Sedap di makan dengan Nasi panas,Telur mata dan nak lebih sedap tambah Sambal belacan.
Hidangan ini juga boleh guna Ayam cincang.
Let's try buat

PAD KRAPOW BEEF

Bahan-bahna
500 gm. daging cincang
3 tangkai cili padi-potong halus
5-10 helai Daun Selasih Thai/Basil Thai
20 gm bawang putih-tumbuk
1 sudu teh sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 sudu teh gula
1 sudu besar serbuk pati ayam

Cara membuatnya
  • Panaskan kuali dengan satu sudu minyak masak.
  • Masukkan daging cincang dan kacau hingga masak selama 2-3 minit.
  • Tumiskan bawang putih tumbuk, cili padi sehingga naik baunya.
  • Masukkan sos tiram dan sos ikan serta di kacau rata
  • Daging Pad Kra Pow di hidang bersama nasi puth dan telur mata.

Selasa, 9 Februari 2021

KEK COKLAT MOIST

Assalam buat semua.
Lama tak update di sini
Tiba-tiba hidup saya bertukar jadual hariannya dalam bulan Disember lepas.
Menerima banyak tempahan biskut homemade setiap minggu dari penjual di musim PKP ini.
Jadi setiap hari saya mengadap oven baking biskut.
Baking yang menjadi kesukaan saya membuatkan badan tidak berasa penat.
Stress kerja pun hilang.
Lagipun Azim dan Amzar tiada di rumah..sunyi sungguh.
Terpisah jarak masa PKP lagi...dengan awak lagi.
Isi masa di dapur saja la.
Guna resepi yang sama sebelum ini.
Let's try baking.

KEK COKLAT MOIST

Bahan A
90 gm.serbuk koko
200 gm.gula kastor
200 gm.minyak masak/minyak jagung/minyak sayur
250 gm.susu pekat(sayal etak 200ngm.)
1 tin susu cair

Bahan B
4 biji telur gred A
esen vanila
*di campur dan di pukul sampai kembang

Bahan C
150 gm.tepung gandum/tepung superfine
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda

Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sambil di kacau sampai adunan sedikit suam.
  • Masukkan adunan ke dalam bahan B dan kacau rata.
  • Masukkan pula bahan C dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang 9 inci,kalau nak kek tebal sedikit guna loyang 8 inci.
  • Panaskan oven selama 10 minit.
  • Bakar dalam oven pada suhu 150'c selama 1 jam (oven saya)sehingga masak.
  • Bila sudah masak,sejukkan dahulu sebelum di curah topping coklat.
Coklat Ganache
200 gm dark compound
100 ml.susu full cream/susu cair/whipping cream
1 sudu besar mentega/marjerin

Cara membuatnya
  • Cairkan coklat guna kaedah double boiler.
  • Masukkan susu full cream dan kacau rata.
  • Tambahkan mentega dan sedia untuk di curah di atas kek.
  • Hias lah kek ikut kesukaan sendiri.

Khamis, 14 Januari 2021

BISKUT DAHLIA


 Assalam buat semua
Pos pertama di tahun 2021.
Biasanya saya menulis resepi melalui telefon,tidak tahu apa masalahnya tiba-tiba saja tidak boleh upload gambar dari telefon.
Bercinta la pula dok depan komputer ni.
Lama dah tinggal ruangan menulis di sini yang dah penuh dengan habuk dan sawang.
..dan hari ini cuti,saya bersihkan ruangan menulis dan kembali 'bertapa' di sini.

Hari ini saya kongsikan resepi Biskut Dahlia yang selalu di buat di rumah ini.
Gambar tidak berapa cantik pencahayaannya.
Biskut Dahlia ini berwarna kuning sebenarnya.
Ok,let's try baking

BISKUT DAHLIA

Bahan
250 gm.butter /marjerin
1/2 cawan susu pekat manis
2 sudu besar gula kastor
1 biji kuning telur
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung kastard
1/2 cawan susu tepung
1 1/2 cawan tepung gandum red ros

Cara membuatnya
  • Satukan butter,telur kuning,susu pekat dan kacau guna senduk.
  • Tambah tepung jagung dan kacau lagi
  • Kemudian tambah susu tepung dan tepung kastard dan kacau sebati.
  • Boleh uli pakai tangan sambil tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga dapat doh yang sesuai untuk di gunakan.
  • Guna acuan samperit bentuk bunga.
  • Buat sampai habis dan hias di atasnya mengikut kesukaan.(saya guna coklat cip)
  • Bakar dalam suhu 150'c selama 30-35 minit bergantung kepada oven masing-masing.
  • Bila masak(permukaan bawah kelihatan garing)sejukkan dahulu sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.