Mi merupakan sumber protein yang baik.Kalorinya rendah dan tinggi karbohidrat.Ia juga dikatakan sebagai diet seimbang.Terdapat beraneka mi dalam pasaran.Antaranya ialah mi kuning,mi telur,bihun,kuetiau dan laksa.
Di perbuat dari tepung gandum.Ia boleh di hasilkan sama ada dengan menggunakan telur atau sebaliknya.Sesuai dengan namanya ,ia berwarna kuning.Ada kalanya mi ini juga boleh di temui dalam warna putih.Ini bergantung pada bahan yang di gunakan ketika menghasilkannya.Boleh di dapati dalam keadaan basah ataupun kering,mi kuning di jual dalam pelbagai bentuk dan ketebalan.Mi telur di hasilkan daripada adunan telur,gandum dan air.Ia berwarna kuning dan boleh di peroleh sama ada kering ataupun basah.Bentuk dan saiznya juga ada pelbagai.Lazimnya mi ini di jual dalam bungkusan dan perlu di rebus selama beberapa minit terlebih dahulu .Bersifat serba boleh,mi telur boleh di masak sup dan di makan bersama daging ataupun sos bijan
- Bihun
- Kuetiau
- Laksa
Mi enak di nikmati dalam pelbagai keadaan.Cara menyediakannya juga boleh dilakukan dengan beraneka cara.Misalnya di goreng,stim.rebus ataupun di campurkan bersama sup.
Sumber:Majalah Keluarga Januari 2005
Gambar:Cik Google
Tiada ulasan:
Catat Ulasan